Dirk Van der Maelen
Nieuws, Politiek, België -

“Bankgeheim blijft overeind, dossier weer voor jaren geblokkeerd”

Woensdag buigt het parlement zich over het bankgeheim. Krijgt de fiscus eindelijk een wapen in handen om de fraudeurs te lijf te gaan? “Niets is minder waar”, zegt Dirk Van der Maelen (SP.A). “Er moeten al aanwijzingen van fraude zijn waardoor het even moeilijk blijft om het bankgeheim op te heffen.” Van der Maelen vreest dat het dossier na de stemming weer voor jaren in de koelkast verdwijnt.

dinsdag 15 maart 2011 16:05
Spread the love

Deze week wordt het wetsontwerp ‘diverse bepalingen’ goedgekeurd in De Kamer. Daarin staat ook een passage over het bankgeheim en de uitbreiding van de minnelijke schikking voor belastingfraudeurs. Een grote stap vooruit, volgens sommigen. “Akkoord over opheffing bankgeheim”, titelde zakenkrant De Tijd zelfs.

Allemaal spin, zegt parlementslid Dirk Van der Maelen. “De afgelopen vijf jaar werd het bankgeheim amper 28 keer opgeheven. Dat heeft alles te maken met het feit dat er al aanwijzingen moeten zijn van belastingontduiking voor er aan het bankgeheim wordt geraakt. Net die bepaling blijft overeind.”

Volgens Van der Maelen blijft België daarmee achter op onze buurlanden. “Als het gerecht daar een vermoeden heeft dat er iets niet klopt, kan het optreden. Bij ons kan dat niet. Er moeten duidelijke aanwijzingen van fraude zijn. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Het is net door het bankgeheim dat het moeilijk is om fiscale fraude aan te tonen.”

De parlementaire discussie over het bankgeheim sleept al drie jaar aan. In de parlementaire onderzoekscommissie ‘fiscale fraude’ werd het bestaan van die voorwaarden om het bankgeheim op te heffen als kern van het probleem aangewezen. De sociaaldemocratische, de christendemocratische en de groene families dienden wetsvoorstellen in die dicht bij elkaar lagen.

Even zag het er naar uit dat er een wisselmeerderheid in de maak was, maar op het laatste moment trok de regering van lopende zaken het laken naar zich toe. Van der Maelen: “CD&V lag in het midden van het bed. Zij konden een compromis maken langs links met PS, de groenen en CDH, maar besloten uiteindelijk toch voor rechts te gaan. Dat is opmerkelijk want de liberalen hadden zichzelf oorspronkelijk buiten spel gezet. Het voorstel van de liberalen kwam neer op een verstrenging van het bankgeheim, en ze koppelden er een nieuwe ronde fiscale amnestie en de uitbreiding van de minnelijke schikking aan vast.”

De verstrenging moesten de liberalen laten vallen. De minnelijke schikking krijgen ze wel. “In de toekomst zullen grote fraudeurs hun proces kunnen afkopen zolang de vonnissen en arresten niet definitief zijn. Hiermee heeft de regering van lopende zaken een klassenjustitie ingevoerd. Wie veel geld heeft, kan celstraffen afkopen”, zegt Van der Maelen.

Voorstanders van de nieuwe regeling schermen met de oprichting van een centrale databank waarin alle bankrekeningen vermeld staan. “De oprichting van een centraal register van alle bankrekeningen is positief. Maar zo’n register is pas nuttig als het bankgeheim wordt opgeheven. Het is alsof er een hele mooie auto voor de deur staat, maar zonder sleutel kan je er niet mee rijden”, zegt Dirk Van der Maelen.

Van der Maelen vreest dat na de stemming het dossier weer in de koelkast verdwijnt. “Ik heb vanaf 1995 de eerste wetsvoorstellen ingediend. De laatste grote wijziging dateert al van de jaren tachtig. Als deze bepalingen goedgekeurd worden, dreigt het dossier weer voor jaren geblokkeerd te zitten. Dat is vooral slecht nieuws voor de gewone belastingbetaler.”

take down
the paywall
steun ons nu!