Parket Dendermonde dagvaardt ‘skipper’ voor  oudbakken muffins
Verslag, Nieuws, Economie, Milieu, België, Skipping, Rechtbank Dendermonde, Dumpsterdiving -

Parket Dendermonde dagvaardt ‘skipper’ voor oudbakken muffins

Oproep tot solidariteit voor Steven De Geynst die op 06 april voor de rechtbank van Dendermonde moet verschijnen voor het “stelen van weggegooid voedsel”.

maandag 14 maart 2011 16:30
Spread the love

Skippen, containeren of dumpsterdiving, voor sommigen klinkt het vreemd in de oren, maar het komt er op neer dat overal ter wereld mensen de afvalcontainers van warenhuizen afschuimen om er de niet meer verkoopbare, of ‘afgeschreven’ voeding uit te halen.

Een onthutsende en verbijsterende schattenjacht naar voedsel dat anders op de afvalberg belandt. Nog perfect te eten voedingswaren waar in onze consumptiemaatschappij letterlijk mee gesmost wordt.

Veertig tot zestig procent van alle geproduceerd voedsel zou in de afvalcontainer terechtkomen.

Bedrieglijk wegnemen

Tien jaar al skipt Steven De Geynst. Op maandag 22 maart 2010 werd hij met veel machtsvertoon gearresteerd in Rupelmonde (twee gemotoriseerde politiemensen en evenveel politiecombi’s plus één ambulance) op de parking van de supermarkt waar hij met zijn bakfiets was heengereden en in de afvalcontainer aan het zoeken was.

Het was de zaakvoerder van het warenhuis die op uitkijk stond en de politie belde. Nochtans had De Geynst met dezelfde zaakvoerder duidelijke afspraken gemaakt en de toelating gekregen om te mogen dumpsterdiven. Bovendien stond de afvalcontainer op een niet afgesloten parking en was de container zelf niet op slot.

Verleden week kreeg Steven De Geynst de dagvaarding in zijn bus. De aanklacht: “Het bedrieglijk wegnemen van twee zakken muffins die hem niet toebehoorde, en om de vlucht te verzekeren gebruik makende van een voertuig”.

Verder staat er nog in de dagvaarding “Geweld of bedreigingen gebruikt hebbende”. Toen de zaakvoerder en het personeel  die bewuste maandag naar buiten stormden om De Geynst tegen te houden, viel diens fiets op de hand van de zaakvoerder, die er een schram aan overhield. Blijkbaar genoeg om de classificatie ‘geweld’ aan de broek te krijgen.

Oproep

In solidariteit met De Geynst, en om de absurde dagvaarding aan te klagen, wordt opgeroepen om op 6 april deel te nemen aan de steunactie. Afspraak om 8.30 uur aan het Justitiepaleis in Dendermonde, Justitieplein 1.

Op https://www.dewereldmorgen.be/blog/fototrekster/2010/05/11/freeganismschatten-uit-de-afval-container meer over de acties van Steven De Geynst tegen de opzettelijke verspilling van voeding in onze consumptiemaatschappij.

take down
the paywall
steun ons nu!