Cultuur, Cultuur, De week in muziek, Free song -

Luisterpost: De week in muziek 14.03

Deze keer hebben we een pak mooie downloads voor u klaar liggen. Daartussen werk van Fleetfoxeszanger Robin Pecknold, Olafur Arnalds en David Lynch. Verder signaleren we u ook nieuw werk van J. Mascis [Dinosaur Jr.], Noah and The Whale en The Joy Formidable. Concertnieuws is er met Jamie XX, Arsenal en Dum Dum Girls.

maandag 14 maart 2011 09:41
Spread the love

De downloader

Een zeer mooie download is deze gratis EP¨van Robin Pecknold, zanger van Fleet Foxes. Op één nummer zingt hij zelfs samen met Grizzly Bear-zanger Ed Droste. Excellent.

De Duitser Hauschka is een van de opkomende sterren in het wereldje van de instrumentale home listening-muziek. Hier geeft hij alvast een track weg van zijn binnenkort te verschijnen nieuwe plaat.

Maar sommigen geven gewoon een hele plaat weg, zo het Amerikaanse nu-folkgezelschap German Error Message. Mooi.

En de winter mag dan voorbij lijken, hier is een mooie ‘sounds of winter’-mixtape met onder meer Olafur Arnalds en Eugenio Epicio.

Wie graag grasduint in exclusieve studiosessies, die kunnen we een tochtje naar het Heritage Radio Network aanbevelen. Ze bieden nu ook een sampler aan van hun vele sessies met onder meer Au Revoir Simone (de favoriete band van David Lynch), Surfer Blood en We Are Scientists.

Over David Lynch gesproken. De meester-cineast heeft van zijn website dan weer een muziekwinkeltje gemaakt, een oude droom van mister Twin Peaks.

Deze week werd de nieuwe iPad geïntroduceerd. Meteen werd ook aangekondigd dat ‘The Fall’-plaat van Gorillaz die op de iPad1 gemaakt werd, nu ook op vinyl zal verschijnen. Dat laatste op 16 april, inderdaad International Record Store Day. Voor de Belgische editie zijn er nu ook releases van Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland Van Campenhout en Trixie Whitley aangekondigd.

Filmpjes

Vorige week verscheen de tweede plaat van Kurt Vile en dat is één van de knappe. Hier heb je een sessie op een dak in New York in de vrieskou. IJskoud goed.

En nog meer filmpjes: REM heeft voor elke song van hun nieuwe plaat een videoclip laten maken. Tussen de regisseurs zitten heel wat bekende figuren als Dominic DeJoseph, Sam Taylor-Wood en Tom Gilroy.

Fijne nieuwe platen uit deze week:

Josh T. Pearson – Last Of The Country Gentlemen (americana)

Hype Williams – One Nation (elektronisch)

Emanuele Errante – Time Elapsing Handheld (ambient)

A Hawk And A Hacksaw – Cervantine

Beach Fossils  – What a Pleasure (indie rock)

Agf & Craig Armstrong – Orlando (elektro-akoestisch)

The Dodos – No Color (indierock)

The Joy Formidable – The Big Roar (shoegaze)

J. Mascis – Several Shade Of Why (indierock)

Noah And The Whale – Last Night On Earth (folkpop)

Tape  – Revelationes (experimenteel)

Een leuke verzamelaar van stokoud materiaal, maar de moeite, is “The Bang Years 1966 – 1968′ van Neil Diamond waarop zijn eerste twee platen worden samengebracht. Heel wat eigen (en vaak de eerste) versies van evergreens als ‘Solitary Man’, ‘Cherry Cherry’, ‘Red Red Wine’, ‘The Boat That I Row’ en het door The Monkees bekende ‘I’m A Believer’.

Concerten à la carte

Wat het concertnieuws betreft, is er vooral een stroom aan nieuwe namen voor het Dourfestival. Wat had u gedacht van Mogwai, The Drums, Two Gallants, This Will Destroy You, Drums Are For Parades, Foals, Pendulum…?

Wie de Amerikaanse indiescene in de gaten houdt, weet dat het opwindend luide Dum Dum Girls momenteel hoge ogen gooit. Het gezelschap komt op 7 april naar Vooruit.

Ander belangrijk concertnieuws is de komst van Jamie XX, inderdaad van de gelijknamige groep, naar Vooruit op zes mei. De man komt er in de hoedanigheid als deejay en wordt geïntroduceerd door ons aller Lefto. Voor Jamie XX zie ook zijn mooie remix van de laatste plaat van Gil Scott-Heron die vorige week het daglicht zag.

Op 20 mei stelt Arsenal dan weer haar nieuwste cd (die uitkomt in april) voor in de AB. Het is het derde concert al in de AB, want de drie andere (in april) zijn uitverkocht. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!