80.000 mensen kwamen zaterdag 12 maart in het centrum van Porto protesteren tegen het besparingsbeleid van de regering-Sócrates (foto: João Lopes Cardoso)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Lissabon, Pensioenen, Portugal, Jongerenwerkloosheid, Overheidstekort, Regering-Sócrates, Besparingsbeleid, Minimumlonen, Facebookpagina, Jongerenprotest, Geração à rasca, Porto, Generaties, Openbare sector, João Lopes Cardoso, Watmet -

‘Junkgeneratie’ brengt 300.000 Portugezen op straat tegen regering

PORTO - Op zaterdag 12 maart kwamen in Portugal honderdduizenden mensen op straat tegen de economische onzekerheid en het rigoureuze besparingsbeleid van de socialistische regering-Sócrates. Het initiatief voor de massademonstraties ging uit van jongeren die via een oproep op een Facebookpagina onder de naam 'Geração à rasca' ('Junkgeneratie') een noodkreet wilden laten horen.

maandag 14 maart 2011 19:55
Spread the love

65.000 mensen hadden zich vooraf op Facebook aangemeld, maar het overweldigende succes van het protest van zaterdag hadden de organisatoren niet durven verwachten. Traditioneel worden betogingen in Portugal georganiseerd door de vakbonden of andere middenveldorganisaties, maar dat was nu niet het geval.

Alle generaties solidair

Alleen al in Lissabon kwamen 200.000 mensen op straat; in de noordelijke havenstad Porto waren het er minstens 80.000. Maar ook in Coimbra, Leiria, Braga, Faro, Funchal, Ponta Delgada en Castelo Branco waren er betogingen tegen het regeringsbeleid. Zelfs in Barcelona en Brussel verzamelden Portugezen voor hun consulaat. Heel veel jongeren onder de betogers, maar ook gepensioneerden en gezinnen met kleine kinderen. Kortom alle generaties waren solidair.

Politici waren er weinig, behalve enkele vertegenwoordigers van jongerenafdelingen van de communistische partij PCP en het linkse Bloco de Esquerda. Maar ook aanhangers van rechtse tot zelfs extreemrechtse partijen schreeuwden hun ongenoegen uit over het harde besparingsbeleid van de regering van premier José Sócrates.

Het protest bleef wel overal erg vreedzaam. In Porto was de opkomst zo massaal dat de organisatoren het oorspronkelijke eindpunt van de manifestatie op het centrale Koning João I-plein moesten verplaatsen naar de Avenida dos Aliados.

Alles behalve rooskleurige toestand

De economische toestand van Portugal is ook allesbehalve rooskleurig en het land dreigt helemaal onderuit te worden gehaald als internationale speculanten tegen staatsobligaties hun slag binnenhalen. De socialistische regering wil koste wat het kost voorkomen dat Portugal de weg zou opgaan van Griekenland en Ierland, landen die verplicht werden om aan te kloppen voor steun bij de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds.

De regering heeft daarom eind vorig jaar een rigoureus besparingsbeleid goedgekeurd dat het overheidstekort fors moet terugdringen. Nooit eerder sinds het herstel van de democratie met de Anjerrevolutie van 1974 heeft een regering een dergelijk ingrijpend plan goedgekeurd. Vooral in de openbare sector wordt stevig het mes gezet.

Lonen en pensioenen, die al niet bepaald tot de hoogste van Europa behoorden, worden bevroren en een hele reeks subsidies gewoon geschrapt. Sommige gepensioneerden moeten rondkomen met 250 euro per maand. 

Junkbanen voor junkgeneratie

De werkloosheid is het voorbije jaar fors gestegen en treft nu 10,8 procent van de Portugese bevolking. Vooral hoogopgeleide jongeren vinden steeds moeilijker een aangepaste baan of moeten genoegen nemen met een ‘junkbaan’ die nauwelijks genoeg oplevert om te overleven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er onder die zogenaamde ‘junkgeneratie’ heel wat frustratie bestaat.

Vier jongeren, Alexandre de Sousa Carvalho, António Frazão, João Labrincha en Paula Gil startten enkele weken geleden met een Facebookgroep. Tot hun eigen verbazing kregen ze massaal respons. Het resultaat waren de massabetogingen van zaterdag in elf steden. Maar daar blijft het niet bij. Deze week staan er al weer nieuwe acties op touw. De jongeren eisen concrete maatregelen van de regering om “de onzekerheid, die leidt tot onvrijheid” terug te dringen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!