Jongeren, Stampmedia, Antwerpen, Zappa, Hanneke Claessen, LL/SITO 5 -

Zappa stimuleert jong organisatietalent

Sinds april 2009 kunnen jongeren bij Zappa terecht met ideeën en projecten of om gewoon wat rond te hangen. Ervaringsgericht werken staat centraal, maar niet op schoolse wijze. Veel vrijwilligers krijgen vorming op maat of draaien als volwaardig medewerker mee op evenementen.

vrijdag 11 maart 2011 20:39
Spread the love

“Als jongeren hier binnenkomen, overvallen we hen niet met duizenden workshops. Zo schrik je ze af. We zorgen er eerst voor dat ze zich op hun gemak voelen bij ons. Dan gaan we op zoek naar hun talenten en bezigheden. Zo komen we tot vorming op maat”, verduidelijkt Hanneke Claessen, medewerker van Zappa.

Veel van die jongeren organiseren Zappa-evenementen als vrijwilliger. Ze bepalen en promoten het programma, bouwen podia, tappen drank, of staan in voor licht en geluid. “Vormingen komen hen hierbij goed van pas, vooral die over geluid en licht, brandveiligheid en pintjes tappen. Daarnaast bieden we dj-, beatbox- en zangcursussen aan.”

Sociale vaardigheden

Zappa wil het zelfvertrouwen en de zelfkennis van jongeren vergroten. “We hopen dat ze nadenken over zichzelf en elkaar onderbouwde feedback geven. De nadruk ligt ook op flexibiliteit, stiptheid, initiatief en samenwerking. Ze leren een hoop vaardigheden op een leuke manier, in hun vrije tijd”, legt Claessen uit.

De zesdejaars van de middelbare school LL/SITO 5 organiseren hun eigen eindejaarsbal in Zappa. “Net als vorig jaar begeleiden we hen daarbij. En met succes. De leerlingen vonden het echt fantastisch dat ze vanuit het niets zo’n groot feest op poten hadden gezet.”

© 2011 – StampMedia – Liesbeth Vermaercke

take down
the paywall
steun ons nu!