Sojaterminal van multinational Cargill in het Braziliaanse Santarém
Opinie, Nieuws, Wereld, Milieu, België, 11.11.11, GGO's, Broederlijk Delen, Wervel, Soja, Latijns-Amerika, Pesticiden, Velt, Greenwashing, Monsanto, Maatschappelijk verantwoorde soja, Syngenta, Bayer, Ecosystemen, GGO-soja, Monoculturen, RTRS, Roundup, Roundtable on Responsible Soy, Friends of the Earth International, Global Forest Coalition, Bioforum, Onkruidverdelgers, Cargill, Bio-industrie -

“Verantwoord sojalabel is consumentenbedrog”, zeggen milieuactivisten

Supermarkten in België en in andere Europese landen wordt afgeraden om reclame te maken voor een nieuw label voor 'verantwoorde' soja. In een brief leggen de organisaties aan de retailers uit waarom zij dit nieuwe label van de Roundtable on Responsible Soy (RTRS) als greenwashing beschouwen.

vrijdag 11 maart 2011 19:30
Spread the love

De brief is in België ondertekend door onder andere Friends of the Earth International, Global Forest Coalition, 11.11.11, Broederlijk Delen, Bioforum, Velt, Wervel.

Kirtana Chandrasekaran van Friends of the Earth International zegt: “De RTRS-criteria zijn zwak. De uitbreiding van sojamonoculturen kan gewoon doorgaan ten koste van kleine boerenbedrijven en ecosystemen. Het grootschalig spuiten met onkruidverdelgers, met schade aan volksgezondheid en milieu, gaat gewoon door met de RTRS-criteria”.

De RTRS is een vrijwillig certificeringssysteem waar veel landbouwmultinationals aan meedoen. Leden zijn zaad- en pesticidenproducenten Monsanto, Syngenta en Bayer; graanhandelaren Cargill en het Nederlandse Nidera; en oliegiganten BP en Shell.

In de brief roepen de ondertekenende organisaties op de soja-import niet ‘verantwoord’ te verklaren, maar juist de soja te vervangen door lokaal geteeld veevoer, en daarnaast de bio-industrie af te bouwen.

Het massale gebruik van onkruidverdelger Roundup (glyfosaat) heeft geleid tot het ontstaan van resistente onkruiden, waardoor op sojavelden zowel meer Roundup alsook andere en giftiger onkruidverdelgers gebruikt worden. Pesticiden als bijvoorbeeld Atrazine, Paraquat en Endosulfaan (dit laatste is een insecticide) worden, samen met Roundup, per vliegtuig of tractor over grote gebieden gespoten.

De bevolking in de buurt van de Zuid-Amerikaanse sojavelden klaagt al jaren over de acute gevolgen wanneer er gespoten wordt, zoals misselijkheid, huidaandoeningen en ademhalingsproblemen.

Daarnaast zijn er inmiddels wetenschappelijke verklaringen voor de verhoogde aantallen aangeboren afwijkingen in sojagebieden. Dat blijkt onder andere uit de publicatie van de studie naar de gevolgen van Roundup op embryo’s van kippen en amfibieën, door wetenschapper dr. Andres Carrasco, hoofdonderzoeker aan het Argentijnse wetenschappelijke instituut CONICET.

In 2009 werd in Europa 34 miljoen ton soja geïmporteerd. Het grootste deel ervan wordt gebruikt voor veevoer in de bio-industrie. De soja wordt geproduceerd in monoculturen in Zuid-Amerika. De uitbreiding van de sojaproductie gaat er ten koste van ecosystemen en kleine boerenbedrijven. De soja in veevoer is vrijwel allemaal genetisch gemanipuleerde (ggo) soja die resistent is gemaakt tegen Monsanto’s onkruidverdelger Roundup, waarvan glyfosaat de werkzame stof is.

Deze RoundupReady-soja werd voor het eerst in 1996 in Europa ingevoerd. Precies op dat moment verhoogde de EU de maximale residulimiet (het maximaal toegestane niveau) voor glyfosaat met een factor 200, van 0,1 mg/kg naar 20 mg/kg.

De bedrijven die lid zijn van de RTRS opereren in de feiten niet ‘verantwoord’. Hoewel er op de sojavelden nauwelijks arbeid nodig is, worden volgens de RTRS-criteria bedrijven wel geacht de nationale wetgeving wat betreft arbeidsrechten te respecteren.

Onlangs nog werden echter RTRS-leden Nidera (Nederlandse graanhandelaar en zaadbedrijf), Monsanto en Pioneer (onderdeel van DuPont) door de Argentijnse autoriteiten aangeklaagd wegens ‘slavernijachtige toestanden’ op hun maïsvelden.

Nina Holland van Corporate Europe Observatory (CEO) stelt: “Supermarkten die reclame gaan maken met deze soja, begaan een grote fout. Consumenten zullen begrijpen dat dit label niet meer is dan consumentenbedrog. Wij zeggen tegen deze bedrijven: koop deze leugen niet”.

De volgende internationale organisaties ondertekenden deze oproep:

Corporate Europe Observatory
European Coordination Via Campesina
Friends of the Earth International
Food and Water Watch Europe
GM Watch
SOS Save Our Seeds
Rettet den Regenwald
Salva la Selva – Rainforst Rescue – Global Forest Coalition

Voor België:

Jan Vannoppen, directeur VELT
Leen Laenens, directeur BioForum
Jean-Pierre De Leener, beleidsmedewerker NGO-koepel 11.11.11
Luuk Zonnenveld, directeur Vredeseilanden
Luc Vankrunkelsven, medewerker Wervel en Brazilië-expert
Lies Couckuyt, medewerker landbouwwerkgroep JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu)
Thierry Kesteloot en Saar Van Hauwermeiren, Oxfam-in-België
Lieve De Kinder, Friends of the Earth, Vlaanderen en Brussel
Jo Dalemans, beleidsmedewerker Rurale Ontwikkeling, Broederlijk Delen
Koos van Schie, Belgische antenne van AEFJN (Africa Europe Faith and Justice Network)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!