Libische exodus is economische ramp voor buurlanden
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Libië -

Libische exodus is economische ramp voor buurlanden

Nu meer dan een miljoen gastarbeiders halsoverkop uit Libië vertrekken, zitten de landen waar zij vandaan komen met een groot probleem. Ze zijn in één klap tienduizenden werklozen rijker, en miljoenen euro's aan inkomsten armer.

vrijdag 11 maart 2011 15:41
Spread the love

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) bevonden zich voor de opstand meer dan een miljoen legale en illegale gastarbeiders in Libië. Ze kwamen vooral uit de regio, zoals Egypte, Tunesië, Soedan en Tsjaad, maar ook uit Aziatische landen zoals China en Bangladesh.

De Egyptenaren en Tunesiërs zijn voor het overgrote deel weer thuis, maar de situatie van migranten uit Bangladesh, Soedan en Tsjaad belooft een humanitaire ramp te worden. Tienduizenden van hen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. In voorlopige kampen aan de grens wachten ze op vervoer naar huis.

Intimidatie

Verschillende migranten zijn het slachtoffer geworden van geweld en intimidatie, liet de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) deze week weten. “Soedanezen vertelden ons dat gewapende Libiërs in het oosten van het land van deur tot deur zijn gegaan om Afrikanen tot vertrek te dwingen”, aldus woordvoerder Adrian Edwards. “Volgens hen werd daarbij ook een twaalfjarig meisje uit Soedan verkracht.” Hun papieren werden in veel gevallen afgepakt of vernietigd.

Tsjadiërs uit Benghazi, Al Bayda en Brega vertellen dezelfde verhalen. “De grootste groepen aan de grens bestaan nu uit vrijgezelle mannen uit Bangladesh”, aldus Edwards, “want er is een groot te kort aan langeafstandsvluchten naar Azië en sub-Sahara Afrika.”

De UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie gebruiken contant geld om vliegtuigen te charteren, maar er zijn volgens Edwards nog minstens veertig vluchten nodig.

Werkloosheid

Volgens Dorothea Schmidt, werkzaam in Cairo als econoom voor de ILO, is de exodus fataal voor de economie van de de landen van herkomst. “Aan de ene kant wordt het werkloosheidspercentage met de migranten meteen een stuk hoger, en het was al hoog. Aan de andere kant vallen de inkomsten weg die ze naar hun families overmaakten.” Deze ‘remittances’ bedroegen in totaal ongeveer een miljard dollar (720 miljoen euro) per jaar, schat de ILO. De helft daarvan ging naar Egypte – dat uit de hele wereld zo’n 7,6 miljard dollar (5,5 miljard euro) van migranten krijgt overgemaakt.

Robert Holzmann, onderzoeker aan het Marseille Centrum voor Mediterrane Integratie, ziet niet hoe die landen die klap moeten opvangen. “Op korte termijn zullen de migranten niet meteen weer vertrekken, maar op de middellange termijn wel. Europa moet zich klaarmaken voor een stijgende immigratie uit Noord-Afrika.” Dat gebeurde ook na de instorting van de Sovjet-Unie, ongeacht het economisch beleid dat de landen doorvoerden.

“Zelfs het meest ambitieuze beleid zal niet genoeg banen creëren voor de jeugd, die massaal werkloos is. Daarom moet de EU een nieuw immigratiebeleid lanceren.” Volgens Holzmann toont de geschiedenis aan dat immigratie gunstig is voor de ontwikkeling van landen.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!