Cultuur, België, Vrede vzw, Palestina, Gaza, Eye on palestine, Antwerpen, Gent, Brussel -

Filmfestival Eye on Palestine

Van 16 tot 30 maart 2011 kan je tijdens het Festival Eye on Palestine in Antwerpen, Brussel en Gent terecht voor Palestijnse films, muziek en dans. In deze tweede editie staan cultureel verzet, de bezetting en de situatie in de Gazastrook centraal. Verschillende filmmakers uit Israël en de bezette gebeiden komen getuigen en hun films voorstellen.

vrijdag 11 maart 2011 20:40
Spread the love

Met het festival Eye on Palestine willen de organisatoren Palestina op een alternatieve manier onder de aandacht brengen. “Op de klassieke debatten en info-avonden over Palestina komt meestal hetzelfde publiek. Vandaar het idee om het open te trekken en dieper in te gaan op de situatie en op de oorzaken van het conflict vanuit een aantrekkelijk medium zoals film en documentaires. We willen het conflict in zijn brede aspect in beeld brengen, ”zegt Ludo De Brabander van de vzw Vrede.

Voor jong en oud

Volgens Ludo is de tweede editie uitgebreider, maar blijft de focus op documentaires en panelgesprekken met de filmmakers. Daarnaast zijn er getuigenissen, muziek, dans en een tentoonstelling over vluchtingen. De voorstellingen vinden dit jaar plaats in drie steden: Antwerpen, Brussel en Gent.

Er is ook aandacht voor kinderen en jongeren, met speciale schoolvoorstellingen en kortfilms. In Brussel is er dan weer een samenwerking met ‘Broodje Brussel’ en de Pianofabriek. Elke middag kunnen geïnteresseerden genieten van Palestijnse poëzie en kortfilms.

Gaza centraal

“Dit jaar staat vooral Gaza centraal vanwege de dramatische situatie”, vertelt Ludo. “Maar ook de bezetting zelf, de Israëlische Palestijnen en de situatie van de Palestijnen in Jerusalem komen aan bod. We maken ook van de gelegenheid gebruik om het initiatief ‘Belgium to Gaza’ in de kijker te zetten, dat in mei plaatsvindt. Dit is een initiatief waar ook Belgen voor mobiliseren om opnieuw met een internationale vloot naar de Gazastrook te reizen en de blokkade aan te klagen. We willen meehelpen om nog wat financiële steun in te zamelen.”

Israëlische en Palestijnse filmmakers

Er komen verschillende getuigen en filmmakers uit Israël en de bezette gebieden. “Zo is er de bekende en controversiële Israëlische cineast Eyal Sivan. Hij toont in België zijn film “ Jaffa … The Orange’s Clockwork” in première en zal ook een masterclass over beeldvorming geven. De Belg Tilde De Wandel woont al een tijd in Gaza en maakte de kortfilm “Samounistreet” over een familie in Gaza die hard getroffen is door de bombardementen. De Palestijnen Mustapha el Goum en Mohamed El Aatari komen hun films inleiden.

“Tijdens het slotmoment op 26 maart gaan de verschillende filmmakers met elkaar in gesprek over film en bezetting,” vertelt Ludo.

Internationaal

“Het festival Eye on Palestine verloopt dit jaar in samenwerking met een 15-tal organisaties. Ook internationaal bestaan er een aantal gelijkaardige initiatieven, maar op een grotere schaal. Zo is er het London Palestine Filmfestival, het Boston Palestine Filmfestival en ook in Canada is er een Palestijns festival. Hopelijk kunnen we ooit eens met de andere bestaande initiatieven rond de tafel zitten”, aldus Ludo.

Meer info over het programma vindt je op: http://www.eyeonpalestine.be/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!