Nieuws, Samenleving, België, Jongeren, Stampmedia, Limburg, Chiro, Sint-Truiden, Fuiven, Alcohol, Bandjessysteem, Bavo Vanden Berk, Bompad Party, Chirojongens St-Marten -

Bandjessysteem voor zestienplussers tot mislukking gedoemd

Fuiforganisatoren mogen geen alcohol serveren aan jongeren onder de zestien, maar het bandjessysteem om de leeftijd van jongeren te controleren blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar.

vrijdag 11 maart 2011 18:14
Spread the love

Het bandjessysteem wil voorkomen dat minderjarigen alcohol drinken op fuiven. Zestien- en achttienplussers krijgen een bandje voor alcoholische of sterke drank. Wie zijn leeftijd niet kan aantonen, krijgt geen bandje en kan geen alcoholische drank bestellen.

“Het systeem is niet sluitend, maar biedt de meeste garanties dat minderjarigen geen alcohol drinken”, zegt Anna Goovaerts, medewerkster bij Fuifpunt en Lokaal Jeugdbeleid. “Hoewel het systeem met bandjes nog niet bij iedereen bekend is, begint het wel aan een opmars.”

Mankracht

Op de Bompad Party van de chirojongens St-Marten in Sint-Truiden wordt het bandjessysteem niet gebruikt. “Als wij iedereen aan de ingang een bandje moeten geven, hebben we extra mankracht nodig. We komen nu al mensen te kort, zeker nu de fuif steeds groter wordt”, zegt hoofdverantwoordelijke Bavo Vanden Berk. “We proberen onze leden wel duidelijk te maken dat de voorverkoopkaarten niet aan minderjarigen verkocht mogen worden.”

Wettelijk kader

In principe mogen minderjarigen geen dansgelegenheid binnen zonder begeleiding. Ze mogen wel naar evenementen zonder een winstgevend doel, zoals fuiven van jeugdhuizen, verenigingen en scholen, ook al wordt daar alcohol geschonken. Wettelijk heeft geen enkele burger het recht om de identiteit van andere burgers te controleren. Bij twijfel mag de portier van een discotheek wel een identiteitskaart vragen. Ook kan de portier een jongere weigeren op privéfeesten of na strafbare feiten.

© 2011 – StampMedia/XIOS – Goele Theunis

take down
the paywall
steun ons nu!