Cultuur, Antwerpen, Jongeren, Stampmedia, Hiphop, Hip hop, Urban, Antwerpen, Jes -

Antwerpse urban jongeren hebben honger naar erkenning

De Antwerpse jongeren uit de urban culture roepen om aandacht. Jonge artiesten van Young Age Music organiseren daarom workshops om jongeren te verenigen. Met muziekapparatuur in een bakfiets zullen ze rondtoeren in bepaalde Antwerpse wijken.

vrijdag 11 maart 2011 17:03
Spread the love

De jonge hiphopgroep Young Age Music wil met workshops alle jongeren uit de provincie Antwerpen samenbrengen. “We willen elkaar begeleiden. Het doel is om samen een mixtape te maken”, zegt Yavuz Sacikara (17) van Young Age Music. “Daarnaast willen we aandacht. We willen meer optredens en meer kansen krijgen om ons te bewijzen.”

Bakfiets

De eerste sessie van hun hiphopworkshop vond plaats op 9 maart in JCC De Branderij. De jongeren moesten vier verzen over zichzelf schrijven. Daarna kozen ze een beat en namen ze het op in de studio. Volgende week komt hun bakfiets. “We gaan hem uitbouwen door onze muziekinstallatie erin te plaatsen”, legt Yavuz uit. “We plannen nog een route om ermee rond te toeren.” Junior Mthombeni (39) coacht de jongeren. Hij leerde Young Age Music kennen via enkele optredens. Zelf houdt hij zich bezig met reggae en ska. “De urban scene in Antwerpen leeft. Deze jongeren hebben heel wat talent.”

Urban is kunst

Afgelopen zaterdag stond Young Age Music op Club Centraal, het openingsfeest van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad. “Nu Antwerpen die titel kreeg, willen we mee op die trein springen en kansen krijgen. Als zoiets niet kan, maakt de stad zich belachelijk. In Nederland is urban volledig ingeburgerd”, zegt Mthombeni. “De urban scene staat daar op de theaterplanken. België negeert de subcultuur. Stadscultuur is ook cultuur. In urban zit poëzie, het is kunst. Deze jongeren doen bijna alles op eigen initiatief. Echt cool.”

Geen ‘snitches’ en ‘bitches’

“De mainstreamcultuur moet urban een podium geven”, vindt Mthombeni. “Hiphop is breed. Het kan iedereen aanspreken. We brengen geen ‘snitches’ en ‘bitches’.” “Het grootste cliché is dat we gangstarap zouden doen, maar daar doen we niet aan mee”, zegt Desmond Badu (19). “We rappen over ons eigen leven.” Faksal Akcouch (17) is één van de workshopdeelnemers. “Ik maakte veel mee en daar wil ik over rappen. Hier krijg ik de begeleiding om mijn rap beter te maken.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, foto: Antonio Guadamus

take down
the paywall
steun ons nu!