Samenleving, België, Jongeren, Stampmedia, Mode, Belgische Bond Der Tatoeërders, Carlo Van Der Borght, Latijn-Amerika, Lieve Steemans, Paul Eyben, Tatoe, Tatoo -

Niet zomaar een tatoeage

Sommige jongeren willen een tatoeage om de mode te volgen. Anderen laten tatoeages plaatsen met een symbolische waarde. Een tatoeage laten zetten in het buitenland of bij een zwartwerker schrikt de jeugd niet af.

donderdag 10 maart 2011 15:30
Spread the love

“Er komen steeds meer tattooshops bij”, zegt Lieve Steemans, controleur piercings-tatoeages bij de FOD Volksgezondheid. “Tatoeages blijken een echte trend. Hoewel veel jongeren gewoon deze trend volgen, zit er soms wel een symbolische betekenis achter de tatoeage”, zegt Carlo Van Der Borght, secretaris van de Belgische Bond der Tatoeëerders.

Symbolische betekenis

De tatoeage van de zesentwintigjarige Paul Eyben heeft die symbolische betekenis. Hij liet de afbeelding van de nationale munt van Guatemala op zijn bovenarm tatoeëren. Twee jaar geleden reisde Paul naar het Latijns-Amerikaanse land om als vrijwilliger aan vijftien kinderen les te geven.

“Normaal ben ik geen emotioneel persoon, maar ik wou graag een souvenir aan mijn vrijwilligerswerk in Guatemala. Zo kan ik terugdenken aan de kinderen en ook aan de problemen die er in het land heersen”, zegt Eyben. “Mensen uit de westerse samenleving beseffen vaak niet hoe goed hun leven is.”

De munt zelf heeft ook een symbolische betekenis. Het Spaanse ‘paz’ betekent ‘vrede’ en de duif is een wereldberoemd vredessymbool. “Als je de ‘a’ van Paz met het onderste deel van de duivenvleugel verbindt, krijg je de handtekening van de voormalige Guatemalteekse president Álvaro Arzú”, vertelt Eyben.

President Arzú tekende in Oslo op 29 december 1996 het vredesakkoord, waardoor de zesendertigjarige burgeroorlog eindigde. “Zonder die handtekening had ik nooit naar Guatemala kunnen reizen”, merkt hij op.

Infecties

Vaak is het gevaarlijk om in het buitenland een tatoeage te laten zetten om hygiënische redenen. “Als je bij een zwartwerker een tatoeage laat zetten, heb je meer kans op infecties”, benadrukt Steemans. “Het is ook niet altijd duidelijk of het om een erkende tattooshop gaat.”

“De zoon van mijn gastgezin had zelf een tatoeage en heeft mij naar een erkende tatoeëerder gebracht”, zegt Eyben. Zijn Nederlandse vriend Joeri had minder geluk. Hij liet een tatoeage zetten bij een tatoeagestand op straat en liep een infectie op.

“In Guatemala is het gebruikelijk dat mensen elkaar tatoeëren. Het is goedkoper, maar de hygiëne laat vaak te wensen over”, verduidelijkt Eyben. In België zijn er volgens Steemans nog niet vaak problemen geweest met tatoeages.

“Bij 90 procent van de incidenten gaat het over piercings die mensen zelf niet goed verzorgd hebben.”

Smaak te pakken

Dit jaar gaat Paul Eyben opnieuw naar Guatemala en hij is van plan een nieuwe tatoeage te laten zetten. “Ook deze keer kies ik voor een tatoeage met een symbolische achtergrond. Zomaar een tattoo zetten, doe ik niet”, verklaart Eyben.

Het wordt een stuk tekst uit de speech van de woordvoerder van het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger, Marcos. Deze speech droeg hij voor in Mexico tijdens de opstand voor de rechten van de Maya’s in 1994. “Voor iedereen het licht, voor iedereen alles”, vat Eyben zijn politieke overtuiging samen.

© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!