Cuba schrapt in voedselsubsidies en overheidsbanen
Verslag, Nieuws, Wereld, Cuba -

Cuba schrapt in voedselsubsidies en overheidsbanen

In de economische hervormingen die de Cubaanse regering voorstelt, is sprake van de afschaffing van voedselsubsidies en meer dan een miljoen overheidsbanen.

donderdag 10 maart 2011 17:54
Spread the love

In de hervormingsplannen die president Raúl Castro vorig jaar aankondigde, moet de overheid fel inkrimpen ten voordele van de privésector, die meer armslag krijgt. Veel Cubanen vrezen daardoor voor hun baan.

In 2009 waren er 143.000 Cubanen die voor eigen rekening werkten. Havana verwacht dat er dit jaar ongeveer 250.000 bij komen dankzij een versoepelde regeling.
Rantsoeneringskaart

Ook bij de rantsoeneringskaart voor voedingsmiddelen komt het einde in zicht. Het systeem voorziet niet in alle behoeften van de Cubaanse gezinnen maar velen zien het als de enige zekere en ordelijke manier om bepaalde hoeveelheden rijst, suiker, olie, graan, eieren en vlees te kopen aan een lage prijs. De subsidies symboliseren al decennialang de gelijkheid die de Cubaanse overheid propageert.

In het Cubaanse parlement zei president Raúl Castro eind vorig jaar dat er geen meer terug is. De voorbije vijftig jaar zijn fouten gemaakt, gaf hij toe. “Ofwel zetten we ze recht, ofwel blijven we langs de afgrond lopen, en zinken we weg, en doen we de inspanning van hele generaties teniet.”

“In de toekomst zullen nog subsidies bestaan, maar niet langer van de producten van de Cubanen die ze om de een of andere reden echt nodig hebben”, zei Castro over de afschaffing van de voedselbonnen. Ook bij de schrapping van overheidsbanen zou niemand onbeschermd achterblijven, zei Castro.

Minister van Economie en Planning Marino Murillo zegt dat het gemiddelde inkomen van de Cubaan niet toelaat om de voedselsubsidies meteen stop te zetten. “Men zal ze geleidelijk aan moeten afschaffen.”

take down
the paywall
steun ons nu!