We zijn op weg naar de zesde massa-uitsterving van diersoorten

We zijn op weg naar de zesde massa-uitsterving van diersoorten

De mensheid heeft naar alle waarschijnlijkheid de zesde massa-uitsterving in de dierlijke geschiedenis op gang getrokken. Tot die vaststelling komen de wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Berkeley.

woensdag 9 maart 2011 13:02
Spread the love

De afgelopen 540 miljoen jaar hebben vijf massa-extincties, die op natuurlijke wijze ontstonden, gezorgd voor de uitroeiing van verschillende diersoorten. De nieuwste dreiging is een creatie van de mens.

De Amerikaanse biologen achterhaalden dat tijdens de “Big Five” zo’n 75 procent van alle diersoorten werden vernietigd. Tot voor de grote bevolkingsgroei van de afgelopen 500 jaar stierven per miljoen jaar gemiddeld twee soorten uit.

Maar in de laatste vijf eeuwen werd de biodiversiteit zodanig aangetast, dat meer dan 5.500 diersoorten ten dode opgeschreven staan.

De zesde massa-uitsterving van diersoorten zal binnen de drie à tweeëntwintig eeuwen plaatsvinden. In vergelijking met de voorgaande extincties, is dit bijzonder snel.

De tot nu toe opgetekende uitstervingsgolven ontwikkelden zich immers op een termijn van honderdduizenden tot miljoenen jaren.

Volgens de wetenschappers aan de universiteit van Berkeley is de opwarming van de aarde de grote boosdoener. Daarom is het cruciaal dat de wereldleiders strengere maatregelen nemen om een verdere opwarming tegen te gaan.

Want hoe langer het duurt voordat we (harder) aan de alarmbel trekken, hoe sneller diersoorten zullen verdwijnen. 
 

take down
the paywall
steun ons nu!