Shell bedreigt toekomstig werelderfgoed voor de Australische kust

Shell bedreigt toekomstig werelderfgoed voor de Australische kust

Shell Oil ligt onder vuur. Het Nederlands-Brits olieconcern plant olie- en gasboringen nabij het Australische Ningaloo Reef, een koraalrif met de toekomstige status van werelderfgoed. Het rif behoort tot het clubje van meest waardevolle mariene ecosystemen op aarde.

woensdag 9 maart 2011 16:06
Spread the love

Shell wil op zo’n vijftig kilometer van het Ningaloo Reef aan de slag gaan. Maar wetenschappers waarschuwen dat een olieramp nefast kan zijn voor het nabijgelegen ecosysteem. Recent is uit een internationaal rapport gebleken dat driekwart van de koralen in de wereldriffen bedreigd worden door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Ningaloo is één van de weinige riffen die, momenteel, tegen dergelijke gevaren relatief goed beschermd blijft. 

Het Ningaloo Reef is de thuisbasis van 300 soorten koraal en 500 vissoorten, waaronder haaien, manta’s (reuzenroggen), dolfijnen en bultrugwalvissen. Vier van de zeven bedreigde soorten zeeschildpadden leven eveneens in dit gebied. Maar Ningaloo blijft het best gekend als habitat van de walvishaai – ‘s werelds grootste vissoort.

Het koraalrif voor de Australische kust werd vorig jaar genomineerd voor de status van werelderfgoed. Het is slechts een kwestie van dagen voor Unesco het Ningaloo Reef aan de werelderfgoedlijst toevoegt. Ondertussen blijft Shell onderhandelen om de boringen nabij het koraalrif aan te vatten. 
 

take down
the paywall
steun ons nu!