Stampmedia, Fotografie, Genk, Tentoonstelling, Fotoatelier Zwiep, Coalface Gallery -

Jonge fotografen van Zwiep tonen nieuwste werk

Jongeren van het Genkse fotoatelier Zwiep laten nieuw werk zien in de Coalface Gallery. ‘Minimal‘ is een ode aan het minimalisme. De fotografen van Zwiep willen in de toekomst meer van hun werk laten zien door middel van kleine tentoonstellingen.

dinsdag 8 maart 2011 12:15
Spread the love

Zwiep ontstond eind jaren tachtig in Waterschei. De opzet was toen om werkloze jongeren bezig te houden met creatieve vormgeving en ze cultuurbeleving bij te brengen. Gaandeweg is Zwiep geëvolueerd naar een professioneel fotoatelier, waar iedereen welkom is. Op dit moment telt Zwiep zo’n vierendertig vaste leden.

De expositie ‘Minimal’ bestaat uit twee reeksen van tien foto’s. De jonge artiesten fotografeerden een leegstaand zwembad in Opglabbeek en de ondergrondse parking van C-Mine in Genk. Het resultaat wordt tentoongesteld in de kelder van de Coalface Gallery in Genk. Net zoals de locaties van de foto’s, bevindt ook de expositie zich ondergronds.

‘Minimal’ is een ode aan het minimalisme. “Die kunststroming werd vroeger veel toegepast in de fotografie, maar nooit echt aanvaard. Vooral undergroundfotografen werkten minimalistisch bij straatreportages. Dat idee sprak ons aan en daar is ook weer de link met het ondergrondse in de tentoonstelling”, legt Boumediene Belbachir uit, een van de jonge fotografen van Zwiep.

Inspiratie

De laatste tentoonstelling van Zwiep, ‘Beeldenstorm’, dateert van twee jaar geleden. Toen exposeerden de jongeren in het cultuurcentrum van Genk met meer dan tachtig foto’s. “De voorbije jaren hielden we om de twee jaren een grote tentoonstelling. We gaan nu nog steeds dezelfde weg op met de foto’s, maar we willen meer laten zien. We denken er aan om vaker kleinere tentoonstellingen te organiseren”, zegt Belbachir.

“We willen meer de artistieke kant opgaan en op termijn ook in kunstencentra en galerijen exposeren”, verklaart Ralph Muller, begeleider bij fotoatelier Zwiep. “Bij kleine exposities als deze kan niet iedereen zijn foto’s tonen, maar aan de andere kant is dat ook een stimulans. Voor beginnende fotografen is dit een inspiratie.”

Professioneel fotoatelier

Boumediene Belbachir fotografeert al ongeveer vier jaar bij Zwiep. “Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in kunst. Op mijn zestiende begon ik met fotografie, ook dankzij mijn broer die bij Zwiep fotografeerde. Ik ben er veel mee bezig. Door Zwiep kom je in aanraking met dingen die je dagelijks ziet, maar toch bekijk je ze anders. Dankzij het fotoatelier heb ik besloten om verder te gaan in de fotografie.”

© 2011 – StampMedia/XIOS – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!