Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Stampmedia, Aids, HIV, Internationale vrouwendag, Symposium -

Hiv en aids steeds vaker een vrouwenzaak

Hiv en aids steeds vaker een vrouwenzaak
dinsdag 8 maart 2011 20:40

Vorige week vrijdag vond het symposium ‘Hiv/aids en de impact op vrouwen’ plaats in Antwerpen. Dit naar aanleiding van de internationale vrouwendag op 8 maart.

De strijd tegen hiv en aids is nog lang niet gestreden. Uit recente cijfers blijkt dat er wereldwijd dagelijks 7.000 nieuw-geïnfecteerden bijkomen. Vooral bij vrouwen is de grote stijging opmerkelijk.

Van de 33,3 miljoen mensen die met hiv leven, is ongeveer de helft vrouw. Een van de belangrijkste redenen van de vervrouwelijking van het virus is de schrijnende ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen lijden nog altijd meer onder armoede, geweld en het gebrek aan opleiding.

In België is de stijging minder groot: in 2009 zijn er 1.135 Belgen geïnfecteerd geraakt waarvan 383 vrouwen. “Maar we moeten blijven investeren in preventie en antiretrovirale middelen”, aldus Ruth Borms, seksuologe bij Sensoa.

© 2011 – StampMedia – Ella Verschueren en Ellen de Bièvre

take down
the paywall
steun ons nu!