Michael Moore in Wisconsin
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Staten, Michael Moore, Wisconsin -

VS niet bankroet: Michael Moore tot de bezetters van Wisconsin – VIDEO

“Heel Amerika dankt u.” Zo begint Michael Moore zijn toespraak tot de bezetters van het parlement in de staat Wisconsin. Ze protesteren al drie weken tegen de beslissing van de gouverneur om de overheidsvakbonden kapot te maken. Nog altijd zijn alle democratische senatoren van Wisconsin ondergedoken om te beletten dat die antivakbondswet wordt gestemd. Dit is de VS, ongelooflijk maar waar.

maandag 7 maart 2011 17:23
Spread the love

Wat er op het spel staat? De verdeling van de welvaart

Europeanen doen er best aan heel goed naar de Verenigde Staten te kijken. De druk op de Europese ketel om de welvaart ongelijker te verdelen, neemt sterk toe. Want daar komt het beleid dat de Europese Unie de komende maanden en jaren in petto heeft, op neer.

In de Verenigde Staten gaat het nog veel meer die richting uit. De welvaart is er veel ongelijker verdeeld dan in Europa. En de politieke agenda van vele republikeinen is er ongezouten op gericht de laatste verdedigers van meer gelijke welvaartsspreiding uit te schakelen.

Daarom is het verzet tegen de aanval op de Amerikaanse vakbonden in Wisconsin zo sterk. Zaterdag is ook Michael Moore naar Wisconsin gereisd en hield er een stevige toespraak.

“Dank u Wisconsin.” Videotoespraak Michael Moore.

Met een dankuwel begint Michael Moore zijn toespraak, een antwoord op het opstijgende applaus bij zijn aankomst.

“Amerika is niet bankroet, in tegenstelling met de machtigen die u dit willen doen geloven opdat u uw pensioen zou opgeven en op uw loon zou inleveren. Het land zwelgt in de rijkdom… één probleempje, die is niet in uw handen. Vandaag bezitten slechts 400 Amerikanen even veel als de helft van alle Amerikanen samen.”

“Wij hebben onze democratie overgeleverd aan de geldelite, aan Wall Street, de banken, en de grote bedrijven. En tot een maand geleden voelden we ons allemaal hulpeloos, onmachtig om er iets aan te doen.”

“Dank u, Wisconsin. Je maakte ons bewust dat we deze laatste goede kans moeten grijpen. Want de VS is niet bankroet. Geef dus niet op, samen zullen we winnen.”

Klik hieronder om de hele toespraak te beluisteren.

take down
the paywall
steun ons nu!