Stijn – ‘Weten EP’
Nieuws, Cultuur, België -

Stijn – ‘Weten EP’

Van electro moet je houden, zoveel is waar. Maar als er één persoon is die dat wel heel makkelijk maakt, is het Stijn. Ons Belgisch electro/funk-talent komt na zijn laatste full-cd ‘Ten Danz’ alweer met een kersverse EP: 'Weten'. En wij weten alvast dat het goed is.

maandag 7 maart 2011 10:37
Spread the love

“Poesje Mauw”

De keuze om ‘Weten’ als single te nemen is evident. Het is een samenwerking met De Jeugd Van Tegenwoordig-rapper P. Fabergé, en het is veruit het meest toegankelijke nummer op de cd. Maar was het wel de beste keuze? Als we naar ‘Ten Danz’ luisteren vinden we ‘WUGDAI’ (What you gonna do about it, in normale mensentaal) even licht verteerbaar, en minstens even interessant.

Humo stelde in zijn recensie van de full-cd dat ‘Weten’ voor elke goeie tekstflard van Fabergé een gruwelijke van gastheer Stijn telde. Dit willen we alvast weerleggen. Wie anders dan de Belgische Prince kan “Poesje mauw kom eens gauw, ‘k heb wat lekkere melk voor jou” in zijn nummer versmelten? En bij “Ik trakteer u op een pintje … Huh? Ge’t dat best wel verdientje” krijgen wij toch alvast een kleine, spontane glimlach op ons gezicht.

Ook saxofonist Andrew “Chi” Claes mogen we op ‘Weten’ weer verwelkomen. Een heerlijke toevoeging aan het nummer, vooral door de perfecte keuze om Claes pas te laten spelen tijdens Stijns strofe. De overgang van Fabergé’tje naar VDP’tje (“VDP staat dan voor Vandeputte, da’s mijnen achternaam, dan wete dat ook ineens”) wordt zo nog extra benadrukt, waarna de twee samensmelten in een funky refrein.

“Ik heb een beetje een kleine poep eigenlijk”

Met ‘Poëp’ (u mag ook gewoon poep zeggen) begeeft Stijn zich op ander terrein. Hij geeft kritiek op onze reclamemaatschappij en laat ons weten dat het tijd is voor echte poep (groot of klein). Dit doet hij natuurlijk op de onvervalste Stijn-manier: een scheutje ritme, een snuifje rijm en een ruime dosis seks. Het is een leuk nummer, maar niet meer dan dat: een fijn tussendoortje.

Ook zij die al langer fan zijn van Stijn worden met deze EP beloond. De live-hit ‘Steentjes gooien’ stond hiervoor al op Stijn’s allereerste release ‘No. 000’, een quasi onvindbare, zelf uitgegeven dubbel-cd, maar krijgt ook een plaatsje op deze nieuwe EP.
Stijn maakt met vrij sobere, eenvoudige elementen – een droge beat, een bijtende melodie, zijn Hollandse roots, … – een vol en rauw nummer dat iets compleet losbandigs over zich heeft.

“Ik weet hoe dat heet, dat is een Oedipuscomplex”

‘De Mooiste’ is één van de beste nummers op deze plaat. In deze stijl is Stijn op z’n best: funky synthesizers en baslijn en een naughty tekst om u tegen te zeggen. Ook op vocaal vlak springt dit nummer in het oog. Stijn is veel: rapper, acteur, performer, maar bovenal blijft hij zanger en muzikant. En dit laat hij in ‘De Mooiste’ heel mooi zien.
Daarbij is het ook nog een zeer catchy nummer, waar je nog dagen in je hoofd mee zal zitten. Maar dat vinden wij niet erg.

Saxtrumental-instrumental

Toen we de titel van het laatste nummer, ‘Weten (Saxtrumental)’, zagen maakte ons hart een klein sprongetje. Saxofoon en Stijn, daar kan heel veel mee gedaan worden. De teleurstelling was dan ook groot toen we merkten dat de saxtrumental simpelweg een instrumental is, waar niets extra aan toegevoegd is. Een spijtige zaak, want in onze gedachten had “Chi”, de saxofoonman, al wat mooie solo’s en improvisaties gedaan op het nummer.

Als instrumentaal nummer verliest Weten een heel deel van zijn kracht en charme, en dan was het een betere keuze geweest om een ander instrumentaal nummer van de cd te gebruiken, een dat in zijn puurheid wel overeind zou gebleven zijn, zoals‘Hakkel’.

Al bij al is Weten een leuke EP. Een aangenaam tussendoortje, een hebbeding voor de trouwe fans en zeker eens het luisteren waard.

Beoordeling: +++

Bekijk de videoclip van “Weten”
Beluister “De Mooiste”

Beluister “Steentjes Gooien”
Beluister andere Stijn-nummers

take down
the paywall
steun ons nu!