Cultuur, Cultuur, De week in muziek -

Luisterpost: De week in muziek 0703

Deze week verschijnen er onder meer cd’s van REM, Elbow en Kurt Vile. Concerten zijn er bij de vleet met o.a. Youssou N’Dour, Lefto en The Decemberists naast concertaankondigingen met Robert Plant, Black Eyed Peas en Tame Impala. Downloads en video’s van The Low Anthem, Gil Scott-Heron & Jamie XX en British Sea Power. Klikken is de boodschap.

zondag 6 maart 2011 23:25
Spread the love

Nieuwe cd’s

De nieuwe week heeft heel wat mooie releases in petto. Zo was er al de nieuwe Elbow die we zaterdag in Luisterpost presenteerden, maar er is ook de nieuwe van REM (die de puntjes lieten vallen). De plaat heet ‘Collapse Into Now’ en is verre van een tegenvaller.

Ook al uit de jaren ’80 komt ex-Cocteau Twinsgitarist Robin Guthrie. Hij maakte een mooie cd met Harold Budd (bekend van zijn werk met Brian Eno en zowat de godfather van de ambient muziek) die luistert naar de naam ‘Bordeaux’.

Maar ook de jonkies laten van zich spreken. Kurt Vile mag voor velen slechts een onbekende zijn, maar met ‘Smoke Ring For My Halo’ bewijst hij dat hij méér is dan een cultartiest. Wye Oak (Civilian’) en het fijne Banjo Or Freakout zorgen er verder voor dat de krokusvakantie al niet meer stuk kan.

Interessante concerten deze week:

Ook op concertgebied is het genieten, met onder meer de komst van Youssou n’Dour op dinsdag naar Bozar. Wereldmuziekliefhebbers hebben die avond trouwens een zware keuze te maken, want de Malinees Boubacar Traore  stelt zijn nieuwste plaat voor in de Brusselse Molière.

Op vrijdag moet de Vooruit uit de voegen barsten met de Lefto presents ‘Worldwide Family’, een cd-voorstelling met uitgelezen gasten als Jamie Woon, Kid Koala, KOde9, Ghostpoet, Exile…

Op zaterdag spelen in in Les Ateliers Claus Tape, Stranded Horse en Bru-To (Tatsuhisa Yamamoto + Giovanni Di Domenico). Meer concertmoois vindt u in onze kalender.

Nieuws op concertgebied

Voor wie graag zijn agenda bovenhaalt en verder in de toekomst wil turen, zijn er een pak festivalnamen. Zo kondigde Rock Werchter als afsluiter The Black Eyed Peas aan. Daar deden ze nog acht nieuwe namen bovenop. Daartussen de elektronica van Digitalism (afsluiter Pyramid Marque op zondag), hitwonder Bruno Mars, Tame Impala, TV On The Radio, The Vaccines (een van de hypes van het moment), I Blame Coco, Rival Sons en Everything Everything.

Dour pakte dan weer – onder meer –  uit met Suede, AaRON, The Herbaliser en zwaar geschut van Pennywise en Channel Zero.

Die laatste band is ook een van de eerste namen van de Lokerse Feesten. Daar komt op 5 augustus zowaar Led Zeppelinzanger Robert Plant (& The Band Of Holy Joy) terug, naast Paolo Nutini en Gabriel Rios. Op andere avonden trekken zij ook de rockkaart met onder meer Dream Theater, Channel Zero, Kyuss Lives!, Triggerfinger en Airbourne. De 37e editie van de Lokerse Feesten vindt plaats van vrijdag 29 juli tot en met zondag 7 augustus 2011. 

Couleur Cafe presenteert dan weer een uitzonderlijke creatie met: Konono N°1, Deerhoof, Juana Molina, Kasai Allstars, Wildbirds & Peacedrums, Girls in Hawaii en Skeletons in het kader van 30 jaar Cramned Discs.

Downloads

We deden het deze week iets rustiger aan. Al mogen we u zeker deze Daytrotter-sessies (gratis & legaal) niet onthouden: vijf pas opgenomen songs van The Low Anthem die mooi aansluiten bij hun nieuwe prachtplaat en ook een mooie sessie van Sun Airway. Hier te vinden.

Ook leuk is de nieuwste mix op Fact van elektronicawonder oOoOO met daarin onder meer Anika, Cat Power en Broadcast.

British Sea power mag dan haar Europese tournee uitgesteld hebben, maar hier vindt u een livesessie op de black box-site. Die site combineert telkens een kunstmanifestatie met een concert. Live in het bekende Londense Roundhouse. 

En nu we toch bij de video’s zijn aanbeland, klikt u hier maar even voor een registratie van Elbows prachtige ‘Open Arms’. Een andere fijne video is ‘I’ll Take Care Of You’ van Gil Scott-Heron & Jamie XX.

Tenslotte: de boekskes

Vorige week raakte bekend dat Phil Collins (60) beslist heeft om ermee te stoppen. Voor wie dit als muziek in de oren klinkt, moeten we wel zeggen dat de drummer hetzelfde al eens in 2008 heeft aangekondigd…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!