Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Noord-zuid, Antwerpen, Scholieren, Brasschaat, Wereldmeerdaagse -

Wereldmeerdaagse confronteert scholieren met kloof tussen Noord en Zuid

Jongeren bewustmaken van onderdrukking, honger, oorlog: het is geen eenvoudige opgave. Willy Van Bouwel en Patrick Naulaerts, de initiatiefnemers van de Wereldmeerdaagse in Brasschaat, slagen erin om 6000 leerlingen op een positieve manier te laten kennismaken met de Noord-Zuidproblematiek.

vrijdag 4 maart 2011 10:42
Spread the love

‘De Ruiterhal’ werd van 15 februari tot 2 maart omgebouwd tot een kleurrijke wereldmarkt met meer dan dertig stands van verschillende ngo’s. De Wereldmeerdaagse is een grootschalig educatief project voor jongeren uit het eerste en tweede middelbaar in Brasschaat en de omliggende gemeenten. Dit jaar is het project aan zijn zevende editie toe met ‘water’ als centraal thema.

“De bedoeling is dat de leerlingen meer leren over de leefomstandigheden van jongeren op andere continenten,” vertelt Willy Van Bouwel. “De inhoud is tweeledig: enerzijds tonen we een film. Dit jaar is dar ‘Si le vent soulève les sables’, een realistische film over het tekort aan water in het Zuiden. Anderzijds worden de jongeren op de ‘Wereldmarkt’ uitgedaagd om via opdrachten zogenaamde ‘duro’s’ (duurzaamheidsgeld) te verzamelen.”

De wereld is meer dan Ketnet

De onderwerpen die aan bod komen op de wereldmarkt zijn niet vanzelfsprekend voor tieners. Bea Vranken, vrijwilligster bij Amnesty International, spreekt de jongeren toe vanuit een gevangeniscel. Als politiek gevangene roept ze de leerlingen op om een brief te schrijven voor een actie van Amnesty International. In de brief wordt de ambassadeur van Israël op het matje geroepen voor de vernietiging van de watertoevoer van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. “Meer dan 95% van de kinderen hier ondertekent de brief van Amnesty,” zegt Vranken. “Sommige scholen doen ook mee aan onze ‘schrijf-ze-VRIJdag’, hun leerlingen zijn vertrouwd met de werking van Amnesty. Ik leg aan elke bezoeker de mensenrechten uit en maak hen ervan bewust dat we samen iets kunnen doen tegen de schending van mensenrechten. Kinderen komen hier in contact met wereldproblemen en zien dat er meer is dan Ketnet en surfen op internet.”

Levensechte vluchtelingenroute

Door middel van inleefopdrachten konden de jongeren ondermeer ervaren hoe het voelt om als vluchteling naar Europa te reizen. Memisa vzw, Artsen Zonder Grenzen en de8 (het Antwerpse minderhedencentrum) hadden hiervoor een volledig vluchtelingenparcours uitgezet. In het tentenkamp proefden de jongeren van noodvoeding die naar vluchtelingenkampen wordt gestuurd, een soort notenpasta die in België wordt geproduceerd. Daarna kwamen ze in contact met een corrupte mensensmokkelaar die hen opsloot in een container. Nadat ze werden betrapt bij hun aankomst, moesten de jonge vluchtelingen alles komen uitleggen op het politiekantoor.

Water in de wiskundeles

Aan scholen die willen deelnemen aan de Wereldmeerdaagse wordt gevraagd om aandacht te besteden aan het thema. De jongeren reageren enthousiast op het project, zo bevestigt juf Annemie, lerares in het Stedelijk Handelsinstituut van Merksem. “Dit jaar stond alles in het teken van water, daarom maakten onze leerlingen waterberekeningen voor wiskunde. Tijdens godsdienst en zedenleer bespraken ze de millenniumdoelstellingen en in de les Nederlands werd de film ‘Si le vent soulève les sables’ toegelicht.”

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!