Olieramp in de Golf heeft bacteriën veranderd
Nieuws, Wereld -

Olieramp in de Golf heeft bacteriën veranderd

BRUSSEL — De olieramp met de Deepwater Horizon heeft de samenstelling van bacteriën en plankton veranderd en kan zo een invloed hebben op het hele ecosysteem. Dat blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Precedings.

vrijdag 4 maart 2011 16:59
Spread the love

Het team wetenschappers van de Universiteit van Houston onderzocht DNA van micro-organismen dicht bij de kust en vergeleek de gegevens voor en na de olieramp.

“De zichtbare gevolgen voor dieren en ecosystemen zijn het meest evident,” schrijven de onderzoekers. “Maar de belangrijkste gevolgen kunnen misschien op het meest fundamentele niveau van de ecosystemen gevonden worden: in de populaties van bacteriën en plankton. Abrupte en ernstige veranderingen in het microbiologische metabolisme kunnen effecten op lange termijn veroorzaken in het hele ecosysteem.”

De wetenschappers onderzochten maar enkele varianten en kunnen geen uitspraken doen voor alle bacteriën, maar de steekproef wijst duidelijk op veranderingen op het microbiologische niveau. Ook de populaties zelf vertoonden veranderingen. Vibrio cholera, de bacterie die cholera veroorzaakt, vertoonde een sterke stijging na de ramp. Hetzelfde bleek het geval voor Rickettsiales, dat onder meer tyfus verspreidt.

Lange termijn

Het is ook nog te vroeg om te besluiten of er op lange termijn gevolgen zijn voor het ecosysteem, maar de onderzoekers maken zich zorgen. “Microbiologische gemeenschappen zijn een essentieel maar kwetsbaar onderdeel van elk ecosysteem”, schrijven ze. “De schade voor het ecosysteem, inclusief de voedselketen, is onzeker en vergt verder onderzoek.”

De publicatie van het onderzoek komt er op een belangrijk moment, nu de Amerikaanse overheid onder druk staat om de beperkingen op nieuwe boringen in de Golf van Mexico te versoepelen.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!