Olieramp in de Golf heeft bacteriën veranderd
Nieuws, Wereld -

Olieramp in de Golf heeft bacteriën veranderd

BRUSSEL — De olieramp met de Deepwater Horizon heeft de samenstelling van bacteriën en plankton veranderd en kan zo een invloed hebben op het hele ecosysteem. Dat blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Precedings.

vrijdag 4 maart 2011 16:59
Spread the love

Het team wetenschappers van de Universiteit van Houston onderzocht DNA van micro-organismen dicht bij de kust en vergeleek de gegevens voor en na de olieramp.

“De zichtbare gevolgen voor dieren en ecosystemen zijn het meest evident,” schrijven de onderzoekers. “Maar de belangrijkste gevolgen kunnen misschien op het meest fundamentele niveau van de ecosystemen gevonden worden: in de populaties van bacteriën en plankton. Abrupte en ernstige veranderingen in het microbiologische metabolisme kunnen effecten op lange termijn veroorzaken in het hele ecosysteem.”

De wetenschappers onderzochten maar enkele varianten en kunnen geen uitspraken doen voor alle bacteriën, maar de steekproef wijst duidelijk op veranderingen op het microbiologische niveau. Ook de populaties zelf vertoonden veranderingen. Vibrio cholera, de bacterie die cholera veroorzaakt, vertoonde een sterke stijging na de ramp. Hetzelfde bleek het geval voor Rickettsiales, dat onder meer tyfus verspreidt.

Lange termijn

Het is ook nog te vroeg om te besluiten of er op lange termijn gevolgen zijn voor het ecosysteem, maar de onderzoekers maken zich zorgen. “Microbiologische gemeenschappen zijn een essentieel maar kwetsbaar onderdeel van elk ecosysteem”, schrijven ze. “De schade voor het ecosysteem, inclusief de voedselketen, is onzeker en vergt verder onderzoek.”

De publicatie van het onderzoek komt er op een belangrijk moment, nu de Amerikaanse overheid onder druk staat om de beperkingen op nieuwe boringen in de Golf van Mexico te versoepelen.

take down
the paywall
steun ons nu!