Voor de gewone burger staat er veel op het spel. Voor 2012 is er maar een loonsopslag van 0,3 procent voorzien. Omgerekend geeft dit voor een brutoloon van 2000 euro 6 euro extra.

Verslag, Nieuws, Economie, België, IPA 2011-2012 -

Nationale actiedag: betogen en staken in heel het land

Overal in het land gingen heel wat bedrijven plat en werd er betoogd tijdens de nationale actiedag van het ABVV en ACLVB. De acties waren een succes, zeggen de vakbonden. "Dit is een sterk signaal waar men best naar luistert", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

vrijdag 4 maart 2011 14:09
Spread the love

In Leuven betoogden zo’n tweeduizend leden van ABVV en ACLVB. In Brussel werd de Nationale bank geviseerd. Er werd gestaakt bij Audi en er reden weinig bussen, trams en metro’s.

Op de Meir in Antwerpen waren alle grote ketens dicht. Aan de Noorderlaan in Antwerpen waren ze er al om half vijf aan begonnen. Grote chemische bedrijven als Solvay, Agfa Gevaert en Degussa lagen volledig plat. Ook op verschillende bouwwerven in Antwerpen waren er acties.

In Oost-Vlaanderen betoogden 2500 mensen tussen het Sint-Pietersplein en de Kouter. In verschillende Oost-Vlaamse bedrijven werd gestaakt: onder meer bij De Nul, Tupperware en papierbedrijf VPK. Ook Samsonite en Volvo Trucks lagen volledig plat. Bij Volvo Cars, Honda en ArcelorMittal kwamen weinig werknemers opdagen.

In West-Vlaanderen gingen verschillende metaalbedrijven plat: ook grote bedrijven als Barco, Bekaert en New Holland. In Kortrijk werd betoogd van het Kennedypark naar de gebouwen van Electrabel. 

In Hasselt trokken duizend militanten naar de zetel van werkgeversorganisatie Agoria. In Limburgse bedrijven als Sappi in Lanaken en betoncentrale Ready Beton werd gestaakt.

In Wallonië reden er weinig of geen bussen van de TEC. Een pak bedrijven sloot de deuren. Ook heel veel supermarkten waren gesloten.

“Sterk signaal”

De vakbondsleiders van het ABVV en ACLVB werden om 10 uur ontvangen door ontslagnemend premier Yves Leterme. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw trok vandaar naar de actie aan de Nationale Bank. “Ik heb vanmorgen in de omgeving van Aalst vier bedrijven bezocht en die lagen allemaal stil. Zelfs heel wat ACV’ers waren gewoon niet komen werken. Dit was dus zeker geen actie die alleen maar de harde kern op de been bracht. Deze actiedag is dus een sterk signaal en daar moet nu een antwoord op komen want anders gaan we verder”, zegt Rudy De Leeuw.

Volgens De Leeuw storen veel mensen zich aan de smalle loonmarge. “Ze zien de bonussen stijgen, de economie en de winsten groeien en krijgen te horen dat ze zelf maar 0,3 procent krijgen de komende twee jaar. Terwijl de werknemers al eens de crisis betaald hebben. Zij willen meer krijgen dan wat confetti”, aldus De Leeuw.

Premier Leterme wil het bemiddelingsvoorstel van de regering gewoon uitvoeren ondanks het protest van de vakbonden. Zowel het ABVV en ACLVB als de christelijke bediendebond LBC-NVK eerder deze week waarschuwen dat het protest zal verschuiven naar de sectoren waar nu de sectorale onderhandelingen opgestart worden. Veel bedrijven staan dus nog woelige tijden te wachten.

“We zijn trouwens vandaag nog niet voluit gegaan. We houden nog wat cartouchen over voor wat op ons afkomt”, zegt De Leeuw. De vakbonden kijken dan in de eerste plaats naar de Europese plannen. “Handen af van de index en de pensioenen. In plaats van een competitiviteitspact moet er een solidariteitspact komen”, zegt De Leeuw.

Europa

Kan die Europese trein nog gestopt worden? De Leeuw: “We gaan die tegenhouden. Er komt een actie op 24 maart. De rechtse regeringen in Europa die twee jaar geleden nog onaantastbaar leken, krijgen nu overal waar er verkiezingen zijn klappen.” 

Krantencommentatoren durven al eens te schrijven dat de positie van de voorzitters van ACLVB en ABVV verzwakt zijn nadat hun achterban het ontwerpakkoord afschoot. De Leeuw haalt de schouders op. “In plaats van te speculeren over onze positie zouden ze beter eens luisteren naar dit signaal. Een meerderheid van de werknemers heeft zich democratisch tegen dit akkoord uitgesproken. Daar zouden de werkgevers en de politici best lessen uit trekken. Wij blijven de komende weken en maanden waakzaam. Onze acties zullen als een rode draad door de maand maart lopen.”

take down
the paywall
steun ons nu!