België, Politiek, Antwerpen, Jongeren, Stampmedia, Nederland, Antwerpen, ATV, Fons Hendriks -

Jongeren slaan handen in elkaar voor politieke tv-talkshow

Enkele jongeren gaan een politiek praatprogramma opstarten, dat politiek interessanter moet maken. Hun doel is om zendtijd te krijgen op de nationale tv.

vrijdag 4 maart 2011 11:48
Spread the love

Met de politieke talkshow willen deze jongeren politiek bewustzijn opwekken bij hun generatie. Het idee komt van de Nederlander Fons Hendriks (24), student journalistiek in Antwerpen. Donderdag 3 maart hield hij een infosessie. Hijzelf presenteert ‘De Hoge Heren van Amsterdam’, een gelijkaardig programma in Nederland. Dat wil hij nu in België lanceren als ‘De Hoge Heren van Antwerpen’.

Ver-van-mijn-bed-show toegankelijker maken

Anderhalf jaar geleden startte Hendriks ‘De Hoge Heren van Amsterdam’ op. “Ik studeerde toen politicologie en ik wou met dat tv-format politieke interesse bij de jeugd opwekken. Eerst zonden we uit via internet en tegenwoordig komt het op de regionale zender Salto 1. Alle begin is moeilijk, maar het gebeurt nu al dat ik in de supermarkt herkend wordt.” Nu Hendriks in Antwerpen studeert, ziet hij het als een uitdaging om het programma ook hier te maken.

De opkomst bij de voorstelling van zijn project was erg mager. Hebben de jongeren hier geen politieke interesse? “Inderdaad, net zoals in Nederland”, zegt Hendriks. “Jongeren interesseren zich nu eenmaal niet gemakkelijk voor politiek. Het is voor hen al snel een ver-van-mijn-bed-show. ‘De Hoge Heren van Antwerpen’ moet die interesse gaan opwekken. We moeten politiek toegankelijker maken.” Een debat, een diepte-interview, enkele rubrieken en wat muziek in een uitzending van een half uur moeten daarvoor zorgen.

Kantelmoment

Nederland heeft meer diversiteit binnen de media. Is er in België wel plaats voor zo’n format? “Ik denk van wel, omdat dit een uniek project is. ATV vond het een interessant gegeven. Eind april hopen we voor hen een proefaflevering te maken.” Jongeren zullen vrijwillig meewerken aan het programma. De redactie zou elf vaste medewerkers moeten gaan tellen. “We zoeken nog redacteurs, presentatoren, cameramannen en dergelijke. Nu is het nog volop reclame maken, materiaal zoeken, een locatie vinden … de praktische zaken. België zit nu in een politieke crisis. Dat kan waarschijnlijk ook voor een kantelmoment zorgen.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!