Foto Jan Lietaert
Lokaal, Werk, Gent, Gent, Tegen Armoede, Tegen Uitsluiting, Inkomen -

Jongeren met ‘Lege Portemonnees’ stappen mee op met vakbonden in Gent

Gent -- De Lege Portemonnees uit Gent kwamen vrijdag met een enorm spandoek afgezakt naar de nationale actiedag die vertrok aan het Sint-Pietersplein. Hun motto - 'voor werk en inkomen, tegen armoede en uitsluiting' - sloot naadloos aan bij de eisen van de vakbonden.

vrijdag 4 maart 2011 22:43
Spread the love

‘De Lege protemonnees’ is het springlevend vervolg van ‘de Stoet van de Lege Portemonees’, die sedert 2008 actie voerde op 1 mei. Vorig jaar vertrokken ze nog aan de GB Groene Vallei, die met sluiting bedreigd was. Op 1 mei 2008 gingen ze van GB Dampoort naar de Vrijdagmarkt. Maar in plaats van een keer per jaar, willen ze nu gans het jaar door actievoeren.

De actievoerders gaan er vanaf nu iets harder tegenaan. Zo willen ze maandelijks bijeenkomen, werkgroepen oprichten en projecten opzetten. De jongeren zijn vandaag de dag duidelijk aan het radicaliseren…

Onder meer KAJ, LSP en Blokbuster waren al langer bezig met de strijd voor werk met de slogan: ‘Wij willen niet betalen voor hun crisis’. Verder waren ze ook aanwezig op de eerste vergadering van de Lege Portemonnees, maar er werden zoveel voorstellen geformuleerd dat ze nauwelijks konden tussenkomen.

Hoewel de eerste vergadering geslaagd was en er veel enthousiasme was, is het duidelijk dat de verschillende mensen en groepen elkaar nog wat moeten vinden. Maar nu ze een Facebook-groep en een blog hebben, begint de communicatie te lopen als een treintje.

Nieuwe gezichten

Er waren nogal wat nieuwe gezichten, onder andere mensen die elkaar gevonden hadden in de actie voor daklozen in de Spitaalpoortstraat in het begin van dit jaar. Die actie werd met een overwinning afgesloten: in plaats van het beluik te verkopen, gaat CAW Artevelde er in samenwerking met Stad Gent een opvangcentrum voor daklozen van maken.

Zo was er een journalist van DeWereldMorgen, maar ook Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen was nieuw, terwijl de werklozenwerking van het ABVV de rangen al eerder had vervoegd. Verder waren er mensen die er vanaf het begin bij waren: Samenlevingbouw Gent, Hand in Hand Gent, LSP – jongeren & werk, Solidariteit Zonder Grenzen, Solida, Work Out en vzw Werkwijzer.  Er waren tenslotte ook enkele mensen die nog niet georganiseerd zijn.

KRAS vzw, Victoria Deluxe, iemand van BMLIK vzw,  ACV,  AMSAB en nog een drietal niet georaginseerden  lieten zich verontschuldigen.

Duidelijk doel

Het doel van de groep is duidelijk, zo zegt een van de oprichters: “We willen in het Gentse mensen bijeenbrengen die actief zijn in de strijd tegen armoede en voor een menswaardig inkomen, tegen precair werk, voor eerlijke statuten en tegen werkloosheid.”

Op deze IPA betoging is het al de tweede keer dat de Lege Portemonnnees samen actievoeren, het is dus menes. De groep wil strijden voor alle categorieën armen: werkende armen, werkloze armen, oude en nieuwe Belgen, mensen met of zonder papieren enzovoort.

Het is hen niet te doen om caritas of miserabilisme, maar wel om het strijden voor hun rechten: recht op werk, recht op wonen, recht op een leefbaar inkomen en weg met de verarming en verschraling van een steeds groter deel van de samenleving.

take down
the paywall
steun ons nu!