Zorg aan vrouwen tijdens humanitaire crisis moet beter
Nieuws, Wereld -

Zorg aan vrouwen tijdens humanitaire crisis moet beter

NEW YORK — Bij humanitaire rampen richt de hulp zich in eerste instantie op voedsel en onderdak. Maar als een conflict langer duurt, ontbreekt het vaak aan prenatale zorg voor zwangere vrouwen en noodanticonceptie voor slachtoffers van verkrachting.

donderdag 3 maart 2011 12:46
Spread the love

Om hier iets aan te doen, hebben het VN-Bevolkingsfonds (Unfpa) en de Vluchtelingencommissie voor Vrouwen (WRC) een handboek gelanceerd voor seksuele zorg tijdens humanitaire crises.

Het handboek richt zich zowel op gezondheidswerkers zoals artsen en verpleegsters, als op beleidsmakers en donoren. Het geeft informatie over zorg aan zwangere vrouwen en baby’s en over seksueel geweld en seksueel overdraagbare ziekten.

“Als de maatschappij ontwricht is, neemt seksueel geweld toe. Vrouwen krijgen dan te maken met ongewenste zwangerschappen en hiv-infecties”, zegt Sandra Krause van de WRC. “Het is belangrijk om deze vrouwen toegang te geven tot noodanticonceptie en hiv-remmers.”

Natuurrampen

Geweld tegen vrouwen neemt niet alleen toe tijdens gewapende conflicten, maar ook na natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. “De desastreuze aardbeving op Haïti in januari 2010, die meer dan drie miljoen mensen trof, zorgde voor erkenning van de problematiek”, zegt Krause.

In het nieuwe handboek staat wat er in de eerste dagen en weken na een ramp moet gebeuren, maar ook hoe alomvattende seksuele gezondheidszorg op langere termijn opgezet kan worden. “Dat is belangrijk omdat veel vrouwen en meisjes niet zwanger willen worden tijdens een noodsituatie zoals die bestond na de tsunami in 2004 in Zuidoost-Azië. Er bestaat altijd behoefte aan anticonceptie.”

Goede zorg op dit gebied is belangrijk, aangezien 15 procent van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap te maken krijgt met onverwachte complicaties. “Als er dan geen goede zorg is, kan dat betekenen dat de vrouw overlijdt.”

take down
the paywall
steun ons nu!