Vredesduif Peru koopt massa’s oorlogswapens
Nieuws, Wereld -

Vredesduif Peru koopt massa’s oorlogswapens

LIMA — De Peruaanse president Alan García werpt zich sinds 2009 op als grote pleitbezorger van vrede en ontwapening in Latijns-Amerika. Maar zelf gaf hij al tientallen miljoenen dollars uit aan oorlogswapens.

donderdag 3 maart 2011 15:52
Spread the love

De centrumrechtse president Alan Garcia, wiens termijn in juli afloopt, lanceerde in 2009 zijn Initiatief voor de Vrede en Ontwapening in Latijns-Amerika, een oproep aan andere landen in de regio om minder geld te spenderen aan wapens en meer aan sociale en economische ontwikkeling. Dat initiatief heeft de expliciete steun van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die vorige maand nog op bezoek was in Lima.

Wapenaankopen

Maar García ligt in eigen land onder vuur omdat hij de daad niet bij het woord voert en de Peruaanse wapenaankopen toch opvoert. Hij gaf sinds zijn aantreden in 2006 al 807 miljoen dollar (580 miljoen euro) uit aan wapens en ander militair materiaal, een gemiddelde van 13,4 miljoen dollar (bijna 10 miljoen euro) per maand. Verscheidene bronnen merken op dat zelfs tijdens het bewind van Alberto Fujimori (1990-2000) niet zoveel in oorlogsmateriaal geïnvesteerd is.

García’s zwaarste militaire investeringen waren de upgrading van twaalf Franse gevechtsvliegtuigen Mirage 2000, de modernisering van Russische gevechtsvliegtuigen helikopters en Canadese transportvliegtuigen, en de aankoop van Israëlische Spike-antitankraketten en Franse Exocet-antischeepsraketten.

Geen wapenwedloop

Volgens het jaarrapport 2010 van het Internationaal Instituut voor Vredesonderzoek (Sipri) in Stockholm zijn het in Latijns-Amerika vooral Brazilië, Chili, Venezuela en Peru die hun uitgaven voor bewapening hebben opgevoerd.

Volgens de Braziliaan Sergio Duarte, de Hoge Vertegenwoordiger voor Ontwapening bij de Verenigde Naties, is er geen sprake van een wapenwedloop in Latijns-Amerika. “Wat men wel ziet is de tendens om het bestaande materiaal te moderniseren.”

Net die modernisering stimuleert de wapenaankopen in buurlanden, vooral wanneer de verhouding met die buurlanden gespannen is. Dat is het geval met Peru en Chili.

Toen Chili bijvoorbeeld 132 Duitse Leopard 2-tanks kocht voor 124 miljoen dollar (90 miljoen euro), reageerde Peru met de aankoop van Israëlische en Russische antitankraketten voor 113,7 miljoen dollar (82 miljoen euro).

Toen de Chileense luchtmacht 36 F-16-vliegtuigen moderniseerde en er nog eens 10 aankocht, besloot de Peruaanse luchtmacht tot de upgrade van zijn Mirage 2000- en MiG-29-toestellen.

Verenigde Staten bezorgd

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de Peruaanse neiging om Chileense wapenaankopen te beantwoorden met eigen aankopen. Dat blijkt uit telexen van de Amerikaanse ambassade in Lima, die onlangs via WikiLeaks zijn uitgelekt.

Op 25 november 2009 verzocht ambassadeur Michael McKinley Washington de inspanningen op te voeren om “het veiligheidsbeleid van Peru te heroriënteren.” In dat veiligheidsbeleid ziet Peru “zijn buren (vooral Chili) als een bedreiging”, noteerde McKinley.

Op 15 december 2009 was de ambassadeur nog directer. In een nieuwe telex toonde hij zijn verbazing over het voornemen van Alan García om Chinese tanks (MBT-2000) te kopen ter vervanging van oude Sovjettanks (T-55), net op een moment dat de Peruaanse president de Latijns-Amerikaanse landen opriep om de militaire uitgaven te verminderen. “De militaire aankopen zijn verrassend in het licht van het Initiatief voor de Vrede en Ontwapening dat president Alan García in de regio promoot”, schreef McKinley.

take down
the paywall
steun ons nu!