Fototrekster: Critical Mass Bikeride Antwerpen

Iedere laatste vrijdag van de maand start om 18:00 uur de Critical Mass Bikeride op het Antwerpse Theaterplein.

België, Lokaal, Verkeersveiligheid, Gent, Fietsen in Gent, Trapkracht Gent, Fietskeuken Gent -

Gentse kreet op twee wielen tegen autoterreur

Gent neemt vanaf volgende maand weer deel aan de groeiende traditie van de zogenaamde 'critical mass'. Fietsers zullen er voortaan elke eerste woensdag van de maand samenkomen om 18.33u aan het Zuid. Vandaar uit wordt dan vertrokken voor een opvallende fietstocht door Gent. ‘We storen het verkeer niet, we zijn het verkeer!’

donderdag 3 maart 2011 21:48
Spread the love

De eerste vergadering van Trapkracht Gent was meteen een succes. Rond de tafel zaten mensen van verschillende  achtergronden en leeftijden. Velen ontmoetten elkaar voor het eerst. ‘Ik ben hier omdat ik steeds vaker een helm moet dragen en dat écht niet graag doe’.

De bezorgdheid om de veiligheid van de fietsers in de Gentse straten is groot. Met 700 ongevallen per jaar hoeft dit niet te verwonderen.

De denktank achter Trapkracht is erg heterogeen. Onder de aanwezigen waren er bijvoorbeeld ouders die bezorgd zijn om hun schoolgaande jeugd, mensen van Jong Groen, van Climate Justice Action, de fietsersbond en studenten die de critical mass op twee wielen in andere landen al eerder zagen zegevieren op straat.

Naast een duidelijke boodschap die keer op keer zal klinken: ‘Meer veiligheid voor fietsers op straat’, stelt Trapkracht een aantal andere problemen aan de kaak.

Neemt de auto niet teveel ruimte in die besteed had kunnen worden aan groen, aan speelruimte voor de kinderen? Brengt de fiets niet meer rust in de stad?

Hoe kunnen we allochtonen meer betrekken in de Gentse fietscultuur? Is de fiets niet bij uitstek een evidente keuze in tijden waarin alles op alles gezet moet worden om massaal minder CO2 uit te stoten?

Over deze en andere vragen wil Trapkracht actief in dialoog treden met de stad. Op de eerste plaats door te tonen dat de Gentse fietser er is en een stem heeft, die niet gesmoord zal worden door het gebrul van vervuilende wagens. Maar ook door informatief en inhoudelijk aanspreekbaar te zijn tijdens en tussen de acties door.

De ‘Fietskeuken Gent’ was er ook, een splinternieuw initiatief dat actief advies en materiaal ter beschikking wil stellen voor fietsreparaties.Dit alles voor een vrije bijdrage.

Trapkracht en De Fietskeuken slaan de handen in elkaar voor een leefbaardere fietsstad. De tweede editie van Trapkracht Gent is dan ook meteen uitzonderlijk.

Op vrijdag 22 april rijdt de speciale editie van Trapkracht Gent richting ‘De Vieze Gasten’ in de Brugse Poort. Hier ontvangt de Fietskeuken iedereen die de fiets een warm hart toedraagt met een volkskeuken en een film.

Maar eerst…

Eerst wordt elke Gentse tweewieler verwacht op woensdag 6 april om 18.33u aan het Zuid. Tijdens die eerste trappersactie zal vooral de aandacht gevestigd worden op de plaats die ze willen opeisen in het verkeer.

Het wordt een vrolijke fietstocht van ongeveer een uur, eindigend op de Vrijdagsmarkt.

Vandaag heeft de Gentse fietser een luidere stem gekregen. Trapkracht is een feit.

take down
the paywall
steun ons nu!