Al Jazeera wil op Amerikaanse kabel
Nieuws, Wereld -

Al Jazeera wil op Amerikaanse kabel

BRUSSEL — De Arabische nieuwszender Al Jazeera wordt mogelijk toch op de Amerikaanse tv getoond. De zender voert gesprekken met Comcast, een Amerikaanse kabelaanbieder.

donderdag 3 maart 2011 15:27
Spread the love

Het Engelstalige kanaal van Al Jazeera is al in grote delen van de wereld te zien, maar de meeste Amerikaanse televisiekijkers kunnen het tot nog toe enkel via het internet bekijken.

Daar komt mogelijk verandering in, want volgens het Philadelphia Business Journal hadden kaderleden van de zender gisteren (dinsdag) een ontmoeting met de kabelaanbieder Comcast.

Een dag eerder nog had Al Jazeera aangekondigd dat het dertienduizend e-mails zou afleveren bij Comcast, waarin gevraagd wordt om de Engelstalige programma’s uit te zenden. Via de website van Al Jazeera zijn volgens de zender in totaal 38.000 van dergelijke e-mails verzonden aan verschillende Amerikaanse kabelaanbieders.

Censuur

Enkele maanden geleden deed de hoofdredacteur van Al Jazeera, Wadah Khanfar, zijn beklag in het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. “We zijn het gewend met overheden om te gaan die informatie willen monopoliseren in de Arabische wereld”, schreef hij in een column. “Maar ik vraag met op dit moment af of hetzelfde met ons gebeurt in de VS. Ook daar zijn we bijna volledig buitengesloten.”

Al Jazeera werd nooit expliciet verboden of gecensureerd in de VS, maar om onduidelijke reden kwam de zender er nooit op antenne. Khanfar vermoedt dat de kritische berichtgeving van de zender, onder meer tijdens de oorlog in Irak, een doorn in het oog was van de regering-Bush. Daardoor werd de zender gedemoniseerd in de VS. “Vanaf het begin dat het Engelstalige kanaal wilde uitzenden in de VS, bleken bij elke bocht versperringen op te duiken”, schrijft hij.

Commercieel niet interessant

“Wat ons toen verbaasde, net als vandaag, is dat Amerikaanse operatoren er op blijven hameren dat Amerikanen niet geïnteresseerd zijn”, schreef Wadah. “Vanuit commercieel standpunt, kregen we te horen, was Al Jazeera de kostbare bandbreedte niet waard.”

Maar door de golf van volksprotesten in landen als Tunesië, Egypte en Libië staat de Arabische wereld staat al weken centraal in het wereldnieuws. En precies in die landen heeft de zender een uitgebreid netwerk van correspondenten en veel ervaring.

take down
the paywall
steun ons nu!