Benghazi telt zijn doden en gewonden
Nieuws, Wereld -

Benghazi telt zijn doden en gewonden

BENGHAZI — Op de muren bij het Al-Jalahziekenhuis in Benghazi hangen posters met vermiste personen. Het gaat vooral om tieners en jonge mannen die verdwenen nadat de protesten in Libië begonnen. In het ziekenhuis liggen honderden slachtoffers van straatgevechten tussen troepen van Khadaffi en de burgers van Benghazi.

woensdag 2 maart 2011 16:13
Spread the love

Al-Jalah, het enige noodhospitaal in de stad met neuro- en orthopedische chirurgen, kreeg de meeste slachtoffers van de gevechten in de stad binnen.

Op zaterdag 19 februari was Adel Al Salini (29) op weg naar de begraafplaats om zijn oudere broer Ayet te begraven. Een dag eerder was zijn broer doodgeschoten door aanhangers van Khadaffi. Zodra de familieleden uit de auto stapten, openden huurlingen in camouflage-uniformen het vuur op de rouwstoet.

Adel werd onder zijn rechterribben geraakt en zijn lever en nieren werden beschadigd. Artsen opereerden hem en beloofden hem volledig herstel. “Alhamdulilah”, zegt hij, de Arabische uitdrukking voor “God zij geloofd”.

Vol mortuarium

Imed Halissa Seli (31), woont vlakbij een legerbasis in de stad. Op dezelfde zaterdag hoorde hij geschreeuw en schoten. Toen hij naar buiten ging, zag hij Libiërs en zwarte Afrikaanse mannen in lange gewaden over de muur van de basis naar de straat klimmen, zegt hij.

“Ze begonnen te schieten op iedereen die ze zagen. Ik werd ook geraakt. De bewoners verborgen zich totdat de huurlingen midden op straat waren. Toen viel iedereen met stenen, zwaarden en bijlen aan. We hebben een huurling gevangen en overgeleverd aan het veiligheidscomité van Benghazi.”

Seli kreeg een kogel in zijn nek. Hij kon pas na zeven dagen geopereerd worden, omdat slachtoffers met ernstiger verwondingen voor gingen.

Volgens artsen in Benghazi zijn er 256 mensen gedood bij de gevechten van vorige week.. Ongeveer tweeduizend mensen raakten gewond tijdens de opstand. In het mortuarium bij het ziekenhuis, was de afgelopen tijd weinig ruimte voor forensische experts om hun werk goed te kunnen doen. De lichamen van twee huurlingen van Khadaffi – ogenschijnlijk een Libiër en iemand uit een ander Afrikaans land – liggen nog buiten. 
 
De forensische experts werken onder meer aan de identificatie van de stoffelijke resten van negen soldaten die vermoedelijk zijn doodgeschoten en verbrand omdat ze weigerden op burgers te schieten.

Geschokt

Bij het Benghazi Medisch Centrum, een groot, nieuw ziekenhuis aan de rand van het centrum, was het minder druk dan bij Al-Jalah. Maar de artsen zijn nog geschokt door wat ze gezien hebben. “De slachtoffers hadden vooral schotwonden aan hoofd, borst en buik. Meestal waren ze jonger dan 25 jaar”, zegt ziekenhuisdirecteur Jamal Eltalhi.

“Sommigen kwamen dood binnen, anderen zijn hier overleden. Het waren niet alleen normale schotwonden. Er kwamen ook slachtoffers van zware artillerie binnen. Zij hadden gruwelijke verwondingen. Sommige mensen waren in tweeën gescheurd.”

De inwoners van Benghazi zijn nog steeds bang voor nieuwe aanvallen van Khadaffi. “We zijn erg alert omdat we niet weten wat er nog komt”, zegt Eltalhi. “En we doen het hier in het ziekenhuis met de verpleegsters en artsen die we hebben. Poliklinische behandelingen kunnen we niet geven, omdat daar te weinig mensen en middelen voor zijn. En we hebben gebrek aan medicijnen voor kanker, diabetes en epilepsie. Dat zijn allemaal essentiële medicijnen, maar in de afgelopen dagen hadden ze geen prioriteit.”

“Als er iets gebeurt in Benghazi, kunnen we dat niet opvangen”, zegt Eltalhi. “Een groot verkeersongeluk kunnen we hier al niet aan. Maar de echte crisis speelt zich momenteel af in het westen van het land. Elke dag worden er mensen vermoord. In Tripoli worden de lijken weggehaald, zodat niemand ze kan zien. Mijn moeder zit vast in Tripoli en ze heeft me per telefoon verteld dat niemand het huis uitkan om eten te halen. Iedereen blijft voorlopig binnen.”

take down
the paywall
steun ons nu!