Nieuws, Brussel, Milieu, Actie, Steenkoolcentrales, Netwerk Vlaanderen -

Milieuorganisaties begraven steenkool

Milieuorganisaties begraven steenkool
dinsdag 1 maart 2011 19:46

Op dinsdagochtend 1 maart bezochten militanten van verschillende milieuverenigingen de hoofdzetels van Deutsche Bank, ING en BNP Paribas. De petitie ‘bankroet’ met 4000 handtekeningen werd overhandigd. Om de boodschap van de bankroet-campagne kracht bij te zetten, was er eveneens een rouwstoet die steenkool symbolisch ten grave droeg.

Banken spelen een cruciale rol in het steenkool-verhaal door te investeren en leningen te verstrekken. Uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen (‘Bankiers op Hete Kolen’) blijkt dat de onderzochte banken in de periode 2008-2009 voor minstens € 18,5 miljard investeerden in E.ON, RWE en Vattenfall – energiebedrijven die strategisch inzetten op het bouwen en uitbaten van steenkoolcentrales. Deutsche Bank (€ 7,4 miljard) en BNP Paribas (€ 6,2 miljard) spannen de kroon.

De campagne ging uit van Netwerk Vlaanderen, KWB, Greenpeace België, WWF België, BBL en Friends of the Earth Vlaanderen en Brussel. Hiermee willen ze banken bewegen tot klimaatvriendelijke investeringen, in de eerste plaats door niet langer nieuwe steenkoolcentrales te financieren.

take down
the paywall
steun ons nu!