Generaal William Ward staat aan het hoofd van Africom
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Libië, Africom, Africa Command, Militair, William Ward -

Bij interventie in Libië wordt België door Africom meegesleurd

België zit in een moeilijk parket, wanneer het Westen zou beslissen over te gaan tot een militaire interventie in Libië. De bevolking in Libië is naar verluidt tegen een interventie, maar politici in Europa en de VS pleiten voor. Als het zover komt, dan speelt Africa Command van de VS een centrale rol. Zowel België als Nederland zijn met Africa Command verbonden.

dinsdag 1 maart 2011 14:31
Spread the love

Africa Command, of kortweg Africom, is het Amerikaanse militaire hoofdkwartier voor Afrika. Deze structuur onderhoudt de militaire banden van de VS met Afrika. Het hoofdkwartier is in het Duitse Stuttgart gevestigd. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft zes dergelijke regionale structuren. Ze dienen in de eerste plaats de belangen van de VS te verdedigen. Volgens het Pentagon moeten deze militaire structuren in de diverse delen van de wereld de “regionale stabiliteit bewaren en burgeroorlogen voorkomen”.

Generaal William Ward, die aan het hoofd staat van Africom, gaf op 18 februari in Washington een briefing over Africom. Volgens Ward werkt Africom nu met 53 Afrikaanse landen samen. Het doel is de “veiligheidscapaciteit” van deze landen te versterken. Amerikaanse en Afrikaanse militairen houden dus regelmatig samen militaire manoeuvers. Het Pentagon hecht groot belang aan het smeden van directe banden met topofficieren in de partnerlanden. Zulke banden kunnen in tijden van crisis bijzonder nuttig zijn. Africom steekt ook veel energie in het kweken van goodwill bij de lokale bevolking via zogenaamde civiel-militaire programma’s. 

Libië werd vroeger door de VS als een schurkenstaat beschouwd. Maar die relatie is de laatste jaren omgekeerd. Sinds 2009 heeft Africom een partnership met Libië. Beide landen tekenden in januari 2009 daarvoor een Memorandum of Understanding. Later dat jaar bracht generaal Ward twee keer een bezoek aan Libië. Hij had er naar eigen zeggen een zeer hartelijk gesprek met president Khadafi. Een schip van de Amerikaanse kustwacht, de Boutwell, legde aan in de Libische haven van Tobruk en Libische officials gingen aan boort van de USS Eisenhower.

Ward werd over de samenwerking ondervraagd door Libische militaire journalisten van Al Musallh, het officiële blad van het Libische leger. Ze vroegen wat de rol van Africom zou zijn in het geval van een militaire interventie. Ward antwoordde : “Of er zo’n interventie komt, dat is een beslissing van de Amerikaanse president, de minister van Buitenlandse Zaken en het Congress. Als zij tot interventie beslissen, moeten zij ons troepen geven, want Africom heeft geen effectieven. Maar wij staan wel in voor de uitvoering van het militaire luik van de interventie”.

Als de VS nu tot een militaire interventie in Libië zouden beslissen, dan speelt het Africom-bureau in Stuttgart een sleutelrol.

NAVO

Allicht coördineert het Pentagon zo’n interventie dan in het kader van de NAVO. Ook België en Nederland zijn lid van dit militair bondgenootschap, waarvan het hoofdkwartier trouwens in Brussel is gevestigd. België en Nederland zijn onderling op militair vlak nauw verbonden, èn ze hebben directe verbindingslijnen met Africom in Stuttgart.

De Belgische en Nederlandse marine voeren sinds jaren gezamenlijke operaties uit. Vorige week nog hebben de ministers van Defensie Pieter De Crem (CD&V) van België en Hans Hillen (CDA) van Nederland in Boedapest ervoor gepleit dat ze krachtdadiger zouden moeten kunnen optreden tegen piraterij aan de Hoorn van Afrika. De ministers zeiden ook dat daarvoor de banden met de NAVO en de VS aangehaald moeten worden.

Zowel België als Nederland hebben nu een verbindingsofficier bij Africom in Stuttgart. Dat België een liaison-officier naar Africom zou sturen, weten we sinds augustus van vorig jaar. Maar hij heeft daar pas recent zijn functie opgenomen. Het betreft een majoor, geboren in Kinshasa. De laatste jaren werkte hij voor de Belgische Defensie in Congo, onder meer in het kader van een VN-missie in Kalemie en als militair attaché op de Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad. Via deze officier heeft België een rechtstreekse lijn met het African Command.

De Godetia

De Belgische marine doet mee aan operaties van Africom. In maart 2010 gaven Belgische mariniers van het marineschip Godetia training aan militairen uit Togo en Benin in West-Afrika. De training was onderdeel van het Africa Partnership Station (APS) van de US Naval Forces. Er werd toen bericht dat “APS geleid wordt door België met de steun van Nederland en de VS”. Op 27 februari 2011 is de Godetia opnieuw vanuit de haven van Zeebrugge naar West-Afrika vertrokken, en weer met een opdracht voor het Africa Partnership Station.

De directe lijnen tussen de Belgische Defensie en Africom zijn dus kort. Daarom is het weinig waarschijnlijk dat de Belgische regering zich in geval van een militaire interventie in Libië tegen deelname aan zo’n Westerse interventie zou verzetten. Zelfs als die interventie niet gewenst is, niet in Libië en mogelijk evenmin door de publieke opinie in België.

take down
the paywall
steun ons nu!