Gaza bereidt zich voor op betoging van 15 maart
Nieuws, Wereld -

Gaza bereidt zich voor op betoging van 15 maart

GAZA-STAD — De opstanden in Tunesië en Egypte inspireren een brede coalitie van jongeren in Gaza tot een grote manifestatie op 15 maart. Ze eisen dat Hamas en Fatah gaan samenwerken.

maandag 28 februari 2011 12:14
Spread the love

In de Gazastrook is meer dan de helft van de 1,8 miljoen inwoners jonger dan achttien. Ze hebben niet alleen te kampen met de rivaliteit tussen Hamas en Fatah, maar ook met de nu al vier jaar durende blokkade door Israël.

“Voordat onze regering uit elkaar viel en Hamas en Fatah tegenover elkaar kwamen te staan, waren de jongeren niet goed georganiseerd”, zegt Talal Okal, een politiek columnist uit Gaza. “Ze krijgen niet veel steun van buitenaf, of uit eigen land. De politieke facties waren alleen in hen geïnteresseerd als werknemers of als strijders.”

Na de breuk tussen Fatah en Hamas in 2006 verergerde de situatie nog. De nieuwe Hamasregering in Gaza ontbond jongerenorganisaties, en door de Israëlische blokkade was er geen communicatie meer met de Westelijke Jordaanoever.

De opstanden in Tunesië en Egypte hebben de Gazaanse jeugd nieuwe energie gegeven. Op 11 februari probeerden anonieme pro-Fatahgroepen al eens een Dag van de Waardigheid op te zetten als protest tegen de beperkingen die Hamas oplegt. Maar het protest werd ontbonden nog voor het was begonnen. De politie pakte de mogelijke aanstokers op.

Uitbraak

Nu is een bredere coalitie van jongeren ontstaan. Onder de noemen Uitbraak van de Gazaanse Jeugd plannen ze op 15 maart een grote sit-in. Ze eisen dat Hamas en Fatah hun propagandacampagne tegen elkaar staken, dat er een hervorming komt van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) met plaats voor alle Palestijnse facties, dat de ministers in beide regeringen (Gaza en Westelijke Jordaanoever) opstappen en dat er nieuwe verkiezingen komen waarin Hamas en Fatah samenwerken.

Abu Yazan, de bijnaam van een de jongerenleiders in Gaza, zegt dat hij contact heeft met Palestijnse jongerenleiders op de Westoever, in Libanon en Jordanië en zelfs in Frankrijk. Daar zijn gelijkaardig sit-ins gepland.

“We zullen pas vertrekken als ze aan onze eisen tegemoet komen”, zegt hij. “De mensen hier zijn zo gedeprimeerd door de twee politieke bewegingen. We willen één regering, één veiligheidssysteem.”

Israël is de vijand

Niet alle jongeren houden van het idee om tegen de eigen Palestijnse regering te protesteren. De echte vijand is Israël, zeggen ze. Mohammed Herzallah (21), coördinator van Soora, een van de grootste jongerenorganisaties in Gaza, zegt: “De jongeren kunnen zich beter concentreren op ons grootste probleem: de blokkade. Ja, we hebben interne problemen, maar we moeten gefocust blijven op de hardnekkigste dreiging.”

Net zoals vele anderen gelooft hij dat Israël de interne verdeeldheid bij de Palestijnen aanmoedigt. Daarom kan pas er echt eenheid komen als er een eind gemaakt wordt aan de bezetting.

Abu Yazan en andere jongerenleiders zeggen echter dat er net eenheid nodig is om de bezetting efficiënt te bestrijden. In tussentijd zouden politieke hervormingen de levenskwaliteit al aanzienlijk kunnen verbeteren. De slagzin voor de manifestatie van 15 maart luidt: ‘Stop de verdeeldheid. Eén volk tegen het zionisme’.

take down
the paywall
steun ons nu!