Verslag, Nieuws, België, IPA 2011-2012 -

Bedienden nemen gouverneur van Nationale Bank onder vuur

De christelijke bediendevakbonden LBC-NVK en CNE haalden 4000 militanten naar Brussel om te betogen tegen het ontwerp van interprofessioneel akkoord en het bemiddelingsvoorstel van de regering. De vakbonden richtten hun pijlen op de Nationale Bank omdat gouverneur Guy Quaden de loonindex in vraag heeft gesteld.

maandag 28 februari 2011 15:26
Spread the love

Aftredend premier Yves Leterme mag dan wel gevraagd hebben aan de vakbonden om zich neer te leggen bij het bemiddelingsvoorstel van de regering en de acties stop te zetten, LBC-NVK en CNE kregen toch nog 4000 militanten op de been voor een actie op de Kunstberg in Brussel.

De te trage vooruitgang in de harmonisering van het arbeiders- en bediendestatuut ligt de vakbonden nog zwaar op de maag, maar de actie in Brussel mikte toch meer op de krappe loonmarge en de recente aanvallen op de automatische loonindexering vanuit werkgeverszijde, daarin ondersteund door de gouverneur van de Nationale Bank en de Europese Unie.

Mooie winst voor de Bel20

LBC-NVK en CNE trokken daarom ook in stoet naar de Nationale Bank voor een rumoerige actie. De CEO’s van de bedrijven in de Bel20 werden er voor schut gezet in een verkiezing van mister profit van het jaar. De 20 bedrijven boekten samen meer dan 17 miljard euro winst. Hun CEO’s zagen grote bonussen op hun rekening verschijnen.

“Als we ons tevreden stellen met een loonsverhoging van 0,3 procent in bedrijven die riante winsten realiseren, betekent dit dat de werknemers de aandeelhouders subsidiëren”, zegt Marijke Persoone, adjunct-algemeen secretaris van LBC-NVK.

De vakbonden willen niet weten van een studie over de index. “Bij ons leeft er enorme ongerustheid dat die studie moet leiden tot de ontmanteling van de index”, zegt Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van LBC-NVK.

Sleutelmoment

Wyckmans noemde de actie van de christelijke bediendebonden een “sleutelmoment tussen de woede over het interprofessioneel akkoord en de strijd tegen wat de komende maanden op ons afkomt”.

De verdeeldheid binnen de vakbonden over het interprofessioneel ontwerpakkoord heeft wonden geslagen en dat was ook op deze actie nog voelbaar. Er viel hier en daar nog een hard woord. “De militanten van LBC en CNE voelen zich verraden omdat ze dachten dat het ondenkbaar was dat men iets zou beslissen waar zij unaniem tegen stemden”, zei Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van CNE.

Maar er was ook verzoenende taal te horen. Zo kregen de vertegenwoordigers van andere centrales, van het nationaal bestuur van het ACV en van de socialistische vakbond applaus. “Het vertrouwen moet terugkeren. We gaan het gemeenschappelijk vakbondsfront nog hard nodig hebben de komende maanden”, aldus Felipe Van Keirsbilck. 

Ook Ferre Wyckmans hoopt het vakbondsfront zo snel mogelijk te herstellen. “We gaan dat doen in de sectoren (voor de sectorale onderhandelingen, nvdr). We doen ook een oproep aan ACV en ABVV om samen de strijd aan te gaan tegen de Europese plannen van Merkel en Sarkozy.”

take down
the paywall
steun ons nu!