Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Centraal Station, Literatuur, The Generosity Experience, Voorlezen, De Warande -

Voorleesmoment in Antwerpen Centraal

In het Centraal Station van Antwerpen konden op 23 februari reizigers luisteren naar sprookjes, verhaaltjes en gedichten. The Generosity Experience bestond uit een kamerscherm, een bed vol kussens en een stapel boeken. In dit knus voorleeshoekje in het midden van het station lazen jongeren voor.

vrijdag 25 februari 2011 12:28
Spread the love

The Generosity Experience is een samenwerking tussen vier theatergezelschappen uit België, Slovenië, Denemarken en Frankrijk. In België werkt De Warande uit Turnhout hier ook aan mee. “ Ons doel is om met jongeren een mooiere wereld te bereiken door meer ‘generosity’ in het leven te roepen”, verduidelijkt Willeke Broeckx, communicatieverantwoordelijke van The Generosity Experience. “ Wij willen echt ervaringen delen met passanten. Terwijl de wereld meer en meer globaliseert, merk je toch dat mensen steeds minder met elkaar communiceren en dat willen we hiermee doorbreken.”

“Leuk, maar nu moet ik door”

“In het Centraal Station hielden we onze eerste publieke actie, waarbij we voorbijgangers uitnodigden om te komen luisteren naar verhalen.” Bjorn (jurist), een toevallige passant die zich gewillig in de zetels vlijde, was alvast enthousiast. “ Ik vind het echt een leuk initiatief, het is zo plots en onverwacht, hier in het Centraal Station. Het was leuk om te zien én te horen.” Ook Luc Vanhoof (ingenieur) maakte even tijd om te luisteren. “ Het brengt leven in het station, het was heel leuk. Maar nu moet ik echt snel mijn trein halen.”

Warme koffie

In de boekenkast stonden enkel boeken die de jongeren zelf goed vonden, onder andere ‘De mooiste vis van de zee’ van Marcus Pfister en ‘Het bos is jarig’ van Toon Tellegen. Ondanks de koude bleven de voorlezers op hun post. Eén van hen, Tess Heirweghe (studente) vond de actie alvast geslaagd. “ De reacties waren echt goed. Er was zelfs een moeder die expres haar trein miste omdat haar zoontje nog wou blijven luisteren. En zonet bracht er iemand ons nog een warme koffie als dank.”

Interactief

Op hun website www.generosity.eu verschijnt er van 14 februari tot 30 april elke week een nieuwe uitdaging over ‘generosity’. “We vragen jongeren vanaf 16 jaar om hun acties te registreren (op foto, video of tekst) en op onze site te posten. Deze input zal later gebruikt worden om een theatervoorstelling te maken en zal ook resulteren in een boek”, zegt Willeke Broeckx. “Dat boek dient dan ook als bewijs dat jongeren echt nog wel geëngageerd zijn en om anderen geven.”

© 2011 – StampMedia – Liesbeth Vermaercke

take down
the paywall
steun ons nu!