Brandende barricades dinsdag in de volkswijken van Abidjan
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Ivoorkust -

Afrikaanse protesten missen geen sociale media, maar aandacht

De demonstranten in Ivoorkust hebben niet zoveel succes als in Egypte. Honderden doden, maar nog steeds dezelfde president op het pluche. Ze lopen op tegen hetzelfde probleem als Afrikanen in andere landen: de internationale media zijn afwezig. Kunnen sociale media het gat vullen?

vrijdag 25 februari 2011 19:51
Spread the love

“Afrika heeft een gebrek aan mediacoverage”, zegt Drew Hinshaw, een Amerikaanse journalist in West-Afrika. “Er is geen machtig station voor de regio zoals Al Jazeera. Westerse nieuwszenders doen een conflict af met een enkel zinnetje onderin het scherm.”

Vooral in Ivoorkust is dat wrang, waar sinds december drie- tot vijfhonderd mensen zijn omgekomen in de onlusten. “De demonstranten die dit weekend in Abidjan op straat waren, konden niet rekenen op bescherming van het leger, zoals in Egypte. Het leger schiet op ze. Bedrijven sluiten hun deuren, banken gaan dicht, families slaan op de vlucht. Maar waar zijn de journalisten?”

Wereldleiders

Ook de wereldleiders letten niet op. De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde deze week streng het geweld in Bahrein, Jemen en Libië. “Maar wanneer heeft hij voor het laatst een verklaring afgelegd over Ivoorkust? Of Oost-Congo? Of Djibouti, waar dit weekend twintigduizend mensen hebben gedemonstreerd?”

Een demonstratie sorteert pas het Egyptische effect als het wordt gefilmd, gefotografeerd en via een livestream op de bureaus van staatshoofden wordt getoond, denkt Hinshaw.

Dan zijn er natuurlijk nog de social media. Het is echter maar de vraag of sociale media in Egypte en Tunesië echt een grote rol hebben gespeeld bij het organiseren van protesten, zegt Ethan Zuckerman, mede-oprichter van Global Voices, een groep van internationale internetactivisten. “Wel in het bereiken van de rest van de wereld. Dat zagen we vooral in Tunesië, waar de media heel weinig ruimte hadden.”

Facebook in Afrika

Dat zou in Afrika ook kunnen werken. “Jongeren zijn veel meer ingeplugd dan de meeste mensen zich realiseren”, zegt Nanjala Nyabola, politiek onderzoeker in Oxford. “Door de verspreiding van mobieltjes hebben veel mensen toegang tot Facebook en Twitter.”

Toch is ze voorzichtig over het effect ervan. “Ik denk dat de meeste commentatoren de invloed van sociale media wel overschatten. De belangrijkste veranderingen in Afrika zijn tot stand gekomen zonder sociale media: de onafhankelijkheidsopstanden, de strijd tegen apartheid. Als mensen organisatie willen of nodig hebben, doen ze dat, ongeacht de technologie om hen heen.”

Er is veel minder internetverkeer in Gabon, Zimbabwe en Ethiopië dan in Noord-Afrika, en het bereik van berichtjes wordt beperkt door de verschillen in cultuur en taal. Maar al is het moeilijk te meten, misschien is de perceptie niet gehoord te worden door de wereld nog wel de grootste belemmering voor mensen om hun stem te laten horen.

take down
the paywall
steun ons nu!