Ouders stonden niet open voor concentratieschool

Basisschool De Tovertuin in Diest moet sluiten. De oorspronkelijk multiculturele school werd in enkele jaren een te kleine concentratieschool. “We kunnen niet tegemoet komen aan de noden van de kinderen”, zegt de directie. Veel ouders zijn teleurgesteld, al sluimert het probleem al langer.

donderdag 24 februari 2011 13:30
Spread the love

De Tovertuin (Gemeenschapsonderwijs) telt nog drieënzeventig leerlingen, bijna allemaal van allochtone afkomst of uit kansarme gezinnen. Velen spreken weinig of geen Nederlands.

Volgens coördinator Anouk Cleeremans is de leeromgeving van De Tovertuin niet langer geschikt voor de noden van de kinderen.

“Omdat we zo weinig leerlingen hebben, is ons lessenpakket enorm geslonken. We moeten steeds meer klassen samenzetten. De draagkracht van de leerkrachten houdt gewoon op. De taak van het onderwijs is om kinderen zoveel mogelijk ontwikkelingskansen te geven. Dat kunnen we hier niet meer.”

De grote uitstroom van leerlingen begon drie jaar geleden, vertelt Cleeremans.

“We gingen van honderdtien naar drieënzeventig leerlingen. Heel wat ouders haalden hun kinderen weg omdat ze wel openstonden voor een gezonde mix van culturen, maar niet voor een concentratieschool. Dat kan ik wel begrijpen. Het zou mooi zijn als tien autochtone kinderen uit elke school naar hier kwamen. Nu moeten we onze leerlingen verspreiden over de andere scholen.”

Niet tevreden

De ouders van de leerlingen van De Tovertuin werden voor Kerstmis al ingelicht over de sluiting van de school. Quazi Nazima is van Bengaalse afkomst en woont al twaalf jaar in België. Haar kinderen zitten in het tweede en het vijfde leerjaar in De Tovertuin.

“Mijn kinderen gaan hier graag naar school. Ze halen goede resultaten en de leerkrachten helpen hen ook goed. Nu hebben ze schrik om naar een andere school te gaan. We wonen ook vlakbij De Tovertuin, dat wordt moeilijk in de toekomst.”

Een andere ouder wil kwijt dat ze helemaal niet tevreden is met de gang van zaken. “Ik vind dat wij als ouders te laat zijn ingelicht. De school heeft te weinig leerlingen. Voor mij is dat geen goede reden. Ik vind het spijtig dat het zo moet eindigen.”

Zien aankomen

Volgens Kevser Gurbuz (18) begonnen de problemen later. “Volgens mij is het zes jaar geleden begonnen. Toen rondde ik net het zesde leerjaar af. Veel Belgische ouders haalden hun kinderen van school, terwijl er tegelijkertijd veel allochtonen zich inschreven. Dat evenwicht kwam niet meer goed.”

De leerlingen worden volgend schooljaar verspreid over de andere scholen in de regio Diest. Dat gebeurt via het Lokaal Overleg Platforum (LOP).

“In deze school kunnen de kinderen niet meer leren van elkaar, elders kan dat wel. Een groot aantal scholen is bereid onze leerlingen op te nemen. We onderhandelen met de stad over het busvervoer”, zegt Valeer Schodts, voorzitter van het LOP.

© 2011 – Stampmedia/Xios – Liesbeth Merckx

Stampmedia

take down
the paywall
steun ons nu!