“Laat het grote geld niet ontsnappen” – een FAN-studiedag
Nieuws, Economie, België, Vermogensbelasting, Fan, Financieel Actie Netwerk, Dag van de fiscale rechtvaardigheid -

“Laat het grote geld niet ontsnappen” – een FAN-studiedag

Dinsdag hield het Financieel Actie Netwerk - FAN (1) een studiedag over het thema van rechtvaardige inning van belastingen. Honderdvijftig aanwezigen kregen in de LBC-NVK-hoofdzetel in Antwerpen een aantal boeiende thema's en visies voorgeschoteld. En er werd gezocht naar actiepunten en strategieën van aanpak.

donderdag 24 februari 2011 15:20
Spread the love

In de voormiddag was er een debat over vermogensbelastingen, vermogensrendementsheffingen, vermogenswinstbelastingen en miljonairstaksen.

In het panel zaten Dirk Van der Maelen (volksvertegenwoordiger SP.A), Meyrem Almaci (volksvertegenwoordiger Groen!), Peter Mertens (voorzitter PVDA), Ann Van Laer (nationaal secretaris ACV), Eddy Van Lancker (nationaal secretaris ABVV) en Jan Vercamst (voorzitter ACLVB).

Het was geen probleem voor het panel om akkoord te raken over de noodzaak van vermogensbelastingen. Toch was het zoeken naar gezamenlijke standpunten over inhoud (bv. de hoogte van de vrijstelling) en te volgen strategieën om de beleidsinstanties te bewerken. Meer over concrete stellingnames van de panelleden vind je op de website van FAN (zie verder).

In de namiddag werd de belastingfilm “De Fortuinjagers” voorgesteld. De film verschijnt op YouTube, en is een interessant vormingsmiddel voor groepen die rond het thema aan de slag gaan.

Verder waren er bijdragen van Guido Deckers (stafmedewerker ACV) die de nationale actiecampagne voorstelde, en Prof. dr. Dries Lesage (Vakgroep Politieke Wetenschappen UGent) over fiscale transparantie bij multinationale ondernemingen.

Als slot van de studiedag stelde “schaduwminister van financiën” Gilbert De Swert (in een vorig leven hoofd van de studiedienst van het ACV en auteur van de uitgaven “50 grijze leugens over vergrijzing en langer werken” en “het CrisisMoordenboek”) zijn beleidsnota voor als aanhef voor een meer rechtvaardige belastinginning.

Tax Freedom Day

Op de studiedag werden ook drie actiepunten voorsteld. Vooreerst is er een trainingsdag gepland waar deskundigen worden klaargestoomd om met groepen te werken rond het thema “laat het grote geld niet ontsnappen”.

Daarnaast werkt men aan een petitiekaart om het brede publiek te bereiken. En ten slotte staat in juni 2011 “de dag van de fiscale rechtvaardigheid” op stapel. Deze organisatie is een antwoord op de “tax freedom day” die doorgaat op 8 juni. Deze zogenaamde ‘fiscale bevrijdingsdag’ pleit voor lagere belastingen en besparingen op
de arbeidskost.

(1) FAN staat voor Financiëel Actie Netwerk, een organisatie van ABVV, ACV, ACLVB, Attac Vlaanderen, BBL, KWB, LBC-NVK, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit en 11 11 11
 

take down
the paywall
steun ons nu!