Foto Pieter Morlion
Nieuws, Politiek, België, Wallonië, Regeringsonderhandelingen, Regeringsvorming -

“Wallonië niet klaar voor nieuwe bevoegdheden”

Wallonië is nog niet klaar voor de overheveling van een reeks nieuwe bevoegdheden van het federale naar het gewestelijke niveau. Maar het Waalse Marshallplan is dan weer absoluut superieur aan Vlaanderen in Actie. Aldus de baas van de Waalse tegenhanger van VOKA.

woensdag 23 februari 2011 10:32
Spread the love

Dat zegt Vincent Reuter, de invloedrijke afgevaardigde-bestuurder van de UWE (Union wallonne des entreprises) in een beoordeling van het werk van de regering-Demotte. Die krijgt van Reuter een paar goede, maar vooral veel slechte punten.

Zo wijst Reuter (in La Libre Belgique) op hét probleem van het Waalse gewest: de politisering van de hoogste posten in de ambtenarij. Reuter zegt dat dit de Waalse olijfboomcoalitie (PS-CDH-Ecolo) verlamt.

Dit geldt zeer in het bijzonder voor de FOREM (de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling en –werkloosheid), die nog altijd geconfronteerd wordt met een dramatisch hoge werkloosheid, ‘en die niet in staat zal zijn om bij een eventuele overdracht van deze bevoegdheid zelf de werkloosheidstoelagen te betalen’, zegt Reuter.

Verder wijst de UWE-baas de gemeenten met de vinger, omdat die liever nieuwe en rijkere inwoners op hun grondgebied zien aankomen dan industrie, terwijl de beschikbaarheid van gronden voor de industrie nu net de enige belangrijke troef van Wallonië is. Vele gemeenten zouden de industrie weren omdat rijkere nieuwe inwoners de gemeentekas meer spijzen dan bedrijven.

Toch meent Vincent Reuter dat het Marshallplan en de andere hefbomen die het Waalse gewest gebruikt om de economie vooruit te helpen ‘absoluut superieur zijn aan hun Vlaamse equivalent ‘Vlaanderen in Actie’ (VIA).

take down
the paywall
steun ons nu!