Vlaams leger van Geert Wilders dikt aan
Verslag, Nieuws, Samenleving -

Vlaams leger van Geert Wilders dikt aan

Een opmerkelijke transfer in islamofobenland. Sam van Rooy die samen met zijn vader Wim en volgelingen als Benno Barnard wil tonen dat extreemrechts geen monopolie heeft op het demoniseren van de islam, verkast naar de partij van Geert Wilders. Hij wordt beleidsmedewerker van de PVV in de Tweede Kamer.

woensdag 23 februari 2011 17:25
Spread the love

De 25-jarige Sam van Rooy legde een merkwaardig parcours af. Toen hij amper elf was lokte hij de internationale media naar Deurne die zich daar vergaapten aan het wonderkind dat in een week tijd een bestseller neerpende. Van De Vampierenmoord gingen toen 10.000 exemplaren over de toonbank. Hij schreef nog een tweede boek alvorens zich toe te leggen op een nieuwe passie: het wielrennen.

Maar uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kan. Sam van Rooy ontpopte zich samen met zijn vader Wim tot de Vlaamse connectie van de internationale van islambashers. Wim van Rooy werd door Tom Naegels de “man achter de recente bekering van Benno Barnard en Geert van Istendael tot het anti-islamitische verzet” genoemd.

Van Rooy voerde zijn kruistocht via een niet aflatende stroom horrormails over het islamitische gevaar. Tientallen mensen kregen die mails (een tapijtbombardement van propaganda, aldus Naegels) gewenst, maar toch meestal ongewenst in hun mailbox.

Progressieve islamofobie

Zoon Sam legde zich toe op de internetfora en brievenrubrieken van kranten en tijdschriften. Hun meest recente wapenfeit is het vuistdikke De Islam. Kritische Essays over een Politieke Religie. Een stapel pamfletten tegen de islam, door een recensent treffend omschreven als “Islamofobie gebundeld”.

“Tal van progressieve en andere intellectuelen die voordien hadden gezwegen uit angst om gelijkgesteld te worden met het racistische Vlaams Belang, spreken nu openlijk”, juichte Dirk Verhofstadt op de website liberales.be.

Die progressieve intellectuelen zien één van hun boegbeelden nu verhuizen naar Wilders. Sinds 1 februari staat een nieuwe functie op het visitekaartje van Sam van Rooy: Beleidsmedewerker PVV in de Tweede Kamer.

Van Rooy is niet de enige Vlaming die zijn diensten aanbiedt aan Geert Wilders. In september werd de rechts-conservatieve ideoloog en echtgenoot van VB-parlementslid Alexandra Colen Paul Beliën adviseur van Wilders.

Mild voor Wilders

Voor wie de moeite deed om niet alleen snel op delete te klikken bij de berichten en stukken van de van Rooy’s en Benno Barnard en co is die overstap niet eens zo’n grote verrassing. Deze ‘progressieve islambashers’ zijn altijd al opvallend mild geweest voor de wel heel rechtse Geert Wilders. Van Rooy roemde Wilders vroeger al als een groot filosoof en Nederland is in zijn ogen een gidsland “dankzij Geert Wilders”.

Volgens bekeerling Geert van Istendael bezondigt Wilders zich niet aan racisme. “Wilders laat zich niet betrappen op racisme, wat zijn politieke tegenstanders ook mogen beweren. Wel oefent hij vehement kritiek uit op de islam, maar dat heet, dacht ik, ideologiekritiek”, schreef hij in De Standaard.

Collega-dichter Benno Barnard gaat nog een stap verder. Die steekt zijn sympathie voor de Mozart uit Venlo niet onder stoelen of banken. “Hij ergert me soms, maar zodra hij zijn mond opendoet, dondert het semantische skelet van de politieke correctheid in elkaar. Dat alleen al vervult mij met een innige tevredenheid”, aldus Barnard.

Barnard loopt zelfs hoog op met het boek ‘Inch’Allah?’ van Filip Dewinter. Barnard: “Ik vrees dat de volkstribuun in globo gelijk heeft met zijn islamkritiek.”

Sam van Rooy zit dus zeker op zijn plaats naast Paul Beliën in dienst van Geert Wilders. In hun strijd tegen de islam vervagen alle andere waarden.

Hoax en aprilvis

De argumenten van de van Rooys hebben een schijn van wetenschappelijkheid, maar wie even moeite doet om hun bronnen te checken prikt daar zo doorheen. In een recensie van het boek De beschavingsmachine van Ico Maly die gepubliceerd werd op liberales.be diste Sam van Rooy zo’n typisch horrorverhaal op:

“In april van 2009 schreef een Parijse Maghrebijnse organisatie een brief aan de burgemeester waarin werd gevraagd om ‘geleidelijk alle groene kruistekens van de gevels van de apothekers te verwijderen, wegens de associatie met het katholicisme’.

Een verhaal dat van Rooy haalde bij de extreemrechtse website Novopress. Van Rooy had beter eens gekeken naar de datum waarop dit artikel gepubliceerd werd: 1 april. Hebt u hem? Het was een ranzige aprilvis van Novopress.

Van Rooy kan zich troosten dat hij niet de enige islamofoob is die dat soort valse berichten de wereld instuurt. Mia Doornaert (ex-De Standaard en nu tekstschrijfster voor Leterme) schreef ooit in De Standaard: “Halifax en NatWest halen het aloude spaarvarkentje uit reclamefolders of geschenkjes aan kinderen. De reden: voor moslims is het varken een vies dier.”

Het gaat hier om een hoax die verspreid werd door het Britse rechts-populistische boulevardblad Daily Express en later gretig werd overgenomen door neonazistische sites als die van Stormfront. Beide bankinstellingen ontkenden de beschuldiging.

Dat islambashers Vlaanderens nieuwste exportproduct zijn, heeft maar één voordeel. Misschien dat het debat hier dan opnieuw wat rationeler en minder hysterisch wordt gevoerd. Ijdele hoop?

Meer hoop bieden de revoluties in de Arabische wereld. De internationale der islamofoben komt niet verder dan wat gestamel over het gevaar voor de leegte na handlanger Moebarak. Hun hele schema ligt in duigen. Misschien moet dat de eerste studieopdracht zijn van van Rooy. Hoe komt het dat we die enorme golf van democratie niet zagen aankomen? Waren we verblind door die islamofobe schema’s? 

take down
the paywall
steun ons nu!