Ellen Renson en Toon Hermans (schepen van gelijke kansen in Hasselt) tonen samen het gezicht voor armoede.

Verslag, Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Genk, Discriminatie, Limburg, Genk, DiscriNImeer, Meldpunt discriminatie -

Limburg geeft discriminatie een gezicht

Op 21 februari startte de gezamenlijke campagne van de meldpunten discriminatie in Hasselt en Genk : DiscriNImeer. Limburg is de enige provincie waar twee centrumsteden de krachten bundelen voor een dergelijke campagne. Persoonlijke verhalen geven de verschillende soorten discriminaties een menselijk gezicht.

woensdag 23 februari 2011 17:53
Spread the love

“Discriminatie is een zeer ruim begrip. Bovendien zijn niet alle ongelijke behandelingen discriminerend. Vaak is dit onduidelijk voor mensen”, zegt Ellen Renson, integratieambtenaar van Hasselt. Daarom willen de twee Limburgse centrumsteden via hun campagne mensen informeren over wat discriminatie nu juist is. “We hebben er voor gekozen om via persoonlijke verhalen elke vorm van discriminatie een gezicht te geven. Voor mensen die niet tot één van de gediscrimineerde mannetjes behoren, is er het figuurtje Jan met de pet”, zegt Renson. “Hij staat voor alle discriminaties die de andere mannetjes niet uitbeelden”.

Het meldpunt in Genk staat in voor acht gemeenten in Limburg. Dat in Hasselt voor de zesendertig overige Limburgse gemeenten en voor Zoutleeuw, Geetbets, Landen en Diest in Vlaams-Brabant.

Bekendheid krijgen

In het straatbeeld worden negen gezichten verspreid. Er is een buscampagne, waarbij meer dan twintig bussen rondrijden met deze discriminatiepersoonlijkheden. Renson:. “Daarnaast worden er maxiborden van de mannetjes in Genk en Hasselt neergezet en worden stickers uitgedeeld aan bedrijven en interimkantoren. Er komt ook een facebookpagina die vooral mikt op de jongeren.”

Geen klachtenbureau

Volgens Wim Dries, burgemeester van Genk, is het niet de bedoeling dat de meldpunten een klachtenbureau worden. Meldingen die niets te maken hebben met discriminatie, worden doorverwezen naar de Federale instanties “In 2010 kwamen er achtenveertig discriminatiemeldingen binnen voor Genk en achtendertig voor Hasselt. Negen meldingen vielen buiten onze bevoegdheid, omdat het niet om discriminatie ging”, zegt Tanja Croci, meldpuntmedewerkster Genk. Volgens Croci handelt het merendeel van de meldingen over racisme, handicaps en leeftijd.

© 2011 – StampMedia/Xios – Goele Theunis

take down
the paywall
steun ons nu!