Cultuur, De week in muziek, Moby, Zita Swoon, Isbells -

Luisterpost: De week in muziek 21.02

Buiten de Radiohead-heisa moesten we het doen met gratis legale downloads van onder meer Moby, een pak concertaankondigingen waartussen Galacticos, Goran Bregovi? en nieuws over een Belgische editie van Record Store Day met Zita Swoon, Isbells en Absynthe Minded. Verder de interessantste concerten van de volgende week en de beste nieuwe platen.

maandag 21 februari 2011 08:18
Spread the love

Record Store Day Belgische versie

Deze week kwamen we ook het bestaan van de Belgische versie van Record Store Day te weten dankzij een persbericht van Zita Swoon. Ook bij ons doen de schaarse platenzaken die nog bestaan mee aan het evenement dat de traditionele platenboer in het zonnetje wil zetten. Die dag kunnen er allerlei exclusieve platen aangeschaft worden, meestal betreft het hier exclusieve vinylversies en speciale singles in kleine oplagen. In Gent is er onder meer het bekende Music Mania (Walpoortstraat 3) dat die dag een aantal vinyls uitbrengt, waaronder de Zita Swoon Group-LP  ‘Dancing with the Sound Hobbyist’ (instrumentaal, i.s.m. Rosas). Naar aanleiding van deze release speelt Zita Swoon Group een eenmalig concert in de Handelsbeurs. Exclusieve releases voor Record Store Day België zijn er verder onder meer van Isbells, Red Zebra en Absynthe Minded. Meer info hier.

Nieuwe concerten deze week 

We moeten u zeker de dubbelaffiche op woensdag (de 23ste) in de Antwerpse Trix aankondigen, want naast het Zweedse Junip is er ook het Canadese Woodpigeon, makers van ‘Die Stadt Muzikanten’, cd die onze top 5 van 2010 haalde.

Ook leuk: Donderdag zullen The Galacticos hun nieuwe – vorige week verschenen – plaat met liefst 10 miniconcerten promoten. Optreden doen ze in Oostende (2 keer), Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde, Leuven, Diest en Hasselt. Dat wordt rennen.

En iets later, volgende week maandag, spelen de twee fijne, lekker luide bands Yuck en Cloud Nothings in de Botanique. Van Yuck hebben we hier trouwens een excellent legaal b-kantje.Voor meer concerten van deze week zie onze kalender hieronder.

Concerten op komst

Heel wat nieuws op het concertfront vorige week. Zo liet het Antwerpse Petrol weten dat de werkelijk onwaarschijnlijke Canadese breakcorepionier Venetian Snares een liveshow op 4 maart speelt. De jaarlijkse Soirée Gainsbourg in Petrol krijgt op 12 maart een deluxe editie naar aanleiding van de 20e verjaardag van de dood van Serge Gainsbourg: Gitanes & Jazz, l’Eau à la Bouche et Soirée de Danse. The Subs stellen in de Antwerpse bunker  op 30 april hun nieuw album ‘Decontrol’ voor.

Vanuit Sint-Truiden wordt ons dan weer gesignaleerd dat op 10, 11 en 12 maart het eerste Vlaamse vocaal jazzfestival plaats heeft. De samenstelling was in handen van Dez Mona-zanger Gregory Frateur. Het Villarte Vocaal festival blijft resoluut weg uit de zomerperiode en kiest bovendien voor een discipline die binnen de jazzbeweging nog al eens stiefmoederlijk behandeld wordt. “Geen drie dagen jazzstandards voorschotelen, maar een reis langs traditionele vocale jazz, polyfoon koorwerk, klassieke samenzang, Afrikaanse roots, van goddelijke gospel tot goddeloze blues,” volgens Frateur. Blikvanger is de Koreaanse Youn Sun Nah, verder het Zuid-Afrikaanse Tutu Puoane, het experimentele Tape Cuts Tape, Blackie & The Oohoos. Gregory Frateur zelf sluit het driedaagse festival af met het gospelprogramma Stemmen op God. Info hier.

Ook levendig interessant is het Balkan Trafik-festival in Bozar van Donderdag 14 tot zondag 17 april dat onder meer uitpakt met Slavische grootheden als Goran Bregovi?, Boban I Marko Markovi?, Duman, Amira, Kálmán Balogh & Peter Ralchev en tal van bands, naast film, wokshops en andere randactiviteiten (een Balkan Bazaar bij voorbeeld). 

Op 1 mei is er dan een nieuwe aflevering van het Roots and Roses Festival in Lessines met op de affiche The Sore Losers, Hayseed Dixie, The BellRays, David Eugene Edwards, The Jim Jones Revue, Giant Sand en Triggerfinger.

Ook de AB gooide heel wat namen te grabbel deze week: Das Pop bij voorbeeld speelt er op vrijdag, 15 april, het fijne folkrockgezelschap Noah and The Whale maakt de opwachting op dinsdag 19 april, zinderende elektronica krijg je dan weer van Crystal Fighters op donderdag 12 mei terwijl Moby – een van de belangrijkste elektronica-muzikanten ooit- dan weer aangekondigd is voor een concert in de Botanique op 3 mei.

Downloads

Nu we het toch over Moby hebben, van de New Yorker is er een free digital EP uit en er is eveneens een foto-tentoonstelling van hem op komst, ergens in Gent. Dit naar aanleiding van zijn nieuwe cd (in een lijvig fotoboek) ‘Destroyed’ die op 30 april verschijnt. We houden u zeker op de hoogte.

Ook de moeite is een podcast van Nicolas Jaar via de fijne website XCLR8R

Omdat Hype Williams binnenkort (half maart) een nieuwe plaat uitbrengt, geeft het obscure duo ‘Businessline’ weg, een track die we al kenden van hun mix voor Fact, maar hier apart te downloaden valt.

Nieuwe platen:

Onze volle aandacht krijgen alvast 

The Low Anthem  -‘Smart Flesh’ (americana de luxe)

Tim Hecker – “Ravedeath, 1972” (home listening)

Six Organs of Admittance – ‘Asleep On The Floodplain’ (voornamelijk akoestisch)

Nicoals Jaar – ‘Space Is Noise’ (alt. Elektronica)

Gil Scott-Heron & Jamie xx – ‘We’re New Here’ (The XX goes jazz, niet echt, maar dit is wel een verrassende bewerking van Gil Scott-Herons plaat)

Julianna Barwick – ‘The Magic Place’  (ambient stemmenwerk)

Verder ook de moeite:

Balaxy Orchestra -‘Wilkey May Trip’ (ex-Milleniums, een soort van powerbrass band)

Autochre – ‘EPS 1991-2002’ (47 tracks met vroege elektronica van deze pioniers)

The Cave Singers – ‘No Witch’

Tahiti 80 – ‘The Past, The Present & The Possible’ 

Toro Y Moi – ‘Underneath The Pine’

East River Pipe – ‘We Live in Rented Rooms’ 

Norman Palm – ‘Shore to Shore’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!