Op internet verscheen deze foto van een massa betogers in in de oostelijke stad Benghazi (foto: Al Jazeera)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Italië, Libië, Mensenrechten, EU, Diplomatie, Bloedbad, HRW, Tripoli, Malta, Oliemaatschappijen, Volksprotest, Overheidsrepressie, Kolonel Muammar Khaddafi, Huurlingen, Elitesoldaten, Olieprijs -

Libische opstand tegen Khaddafi ontaardt in bloedbad

Het was al enkele dagen duidelijk dat de Libische leider Muammar Khaddafi bruut geweld zou gebruiken tegen de betogers. Terwijl het protest tot zondag vooral in en rond Benghazi heftig was, sloeg het in de nacht van zondag op maandag over naar de hoofdstad Tripoli. Het bloedbad zou al aan honderden mensen het leven hebben gekost. De toestand is en blijft erg verward.

maandag 21 februari 2011 21:20
Spread the love

Maandagmorgen maakte mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een aangepast dodencijfer bekend van de gewelddadige onderdrukking van het Libische volksprotest van de voorbije dagen: 233 doden.

Alleen al op zondag zouden minstens 60 doden gevallen zijn in de oostelijke stad Benghazi, de tweede stad van het land en sinds het begin van de protestbeweging het centrum van de opstand. Daarbij gaat HRW uit van cijfers die door verschillende bronnen werden bevestigd, wat geen sinecure is gezien de meeste communicatiekanalen door de autoriteiten aan banden worden gelegd in de hoop het land van de buitenwereld af te snijden.

Met scherp tegen betogers in Tripoli

De kans dat de werkelijke dodentol nog veel hoger ligt, is dus reëel. Maandag is het bloedbad alleen nog erger geworden toen ook in Tripoli op de massa betogers met scherp werd geschoten vanuit voertuigen en zefs vanuit gevechtsvliegtuigen en helikopters. Daarbij zouden naast de elitetroepen van Khaddafi ook huurlingen uit Tunesië en andere Afrikaanse landen zijn ingezet. 

In de nacht van zondag op maandag verscheen Saif al-Islam Khaddafi, een zoon van de Libische leider, op de staatstelevisie. Hij waarschuwde de bevolking voor een totale burgeroorlog als de protesten niet onmiddellijk zouden stoppen.

“Libië niet overlaten aan Italianen en Turken”

Hij verklaarde ook dat het leger volledig achter Khaddafi blijft staan en “tot de laatste man en vrouw zal vechten tegen de terroristen en het buitenlands tuig die Libië willen verdelen en onder buitenlandse controle brengen. Wij zullen Libië niet overlaten aan de Italianen of de Turken”, voegde hij er aan toe. Een duidelijke verwijzing naar de koloniale heersers in de hoop op die manier de patriottische gevoelens van de bevolking aan te spreken.

Maar het pakte wel enigszins anders uit. Na de toespraak stroomde steeds meer mensen toe op het centrale Groene Plein van de hoofdstad om het ontslag te eisen van de leider van de revolutie, die al ruim 41 jaar het land met harde hand leidt. Volgens getuigen overwonnen mensen hun aanvankelijke angst voor de harde repressie van de ordetroepen en bleven ze toestromen op het plein, velen met vlaggen van de oude Libische monarchie.

In de loop van maandag werd ook bekend dat Moustafa Abdel Jalil, de minister van Justitie, ontslag heeft genomen omdat hij het niet langer eens is dat er zoveel geweld werd gebruikt tegen de betogers.

Diplomaten stappen op

Ook de Libische vertegenwoordiger bij de Arabische Liga, Abdel Moneim al-Honi, stapte op, net als een groeiend aantal diplomaten op buitenlandse posten die zich openlijk distanciëren van het regime. Dat was onder meer het geval voor de ambassadeurs op post in China en India.

Volgens sommige bronnen zouden politiekantoren, gebouwen van de revolutionaire comités en andere overheidsgebouwen in Tripoli door een woedende menigte in brand zijn gestoken. De internationale Liga voor Mensenrechten hoorde van getuigen dat ook het zwaarbewaakte kamp Bab el-Azizia, even buiten het stadscentrum van Tripoli waar Khaddafi meestal verblijft, zou zijn aangevallen door betogers. De bewakers schoten zware oorlogsmunitie af op de menigte. Ziekenhuizen konden de toestroom van zwaargewonden niet meer aan. Bloedige beelden gingen de wereld rond. 

“Huurlingen en elitesoldaten”

“Tripoli wordt bewust overgelaten aan de anarchie zodat de huurlingen en de elitetroepen hun vuile werk kunnen voltooien”, verklaarde een Tunesische ingenieur die in Libië werkt en maandag de grens met Tunesië kon oversteken aan het Franse persagentschap AFP.

De Libische grenspolitie in het stadje Zaouia had zondag de grensbewaking opgegeven zodat steeds meer vluchtelingen via die grensovergang naar Tunesië konden vluchten. Ook aan de Egyptische kant van de grens zouden diverse grensposten in handen van anti-Khaddafi-aanhangers zijn, net als enkele steden waaronder Al-Baïda en misschien zelfs Benghazi.

Volgens de pan-Arabische nieuwszender Al Jazeera zouden er maandag minstens 61 doden gevallen zijn, alleen al in Tripoli. Militairen die trouw blijven aan Khaddafi zouden in de late namiddag met scherp geschoten hebben op een grote menigte die vanuit een voorstad naar het centrum van de hoofdstad optrok. Vanuit voertuigen en helikopters werd op alles geschoten wat bewoog, zei een getuige in een satelliettelefoongesprek waarbij duidelijk geweervuur te horen was op de achtergrond.

Geruchtencircuit

Het blijft evenwel uiterst moeilijk om gegevens te controleren omdat telefoonverbindingen en het internetverkeer zo goed als volledig verstoord zijn. Het geruchtencircuit draait dan ook op volle toeren. Berichten dat steeds meer legereenheden zich aansluiten bij de betogers zijn moeilijk te controleren, maar worden via Twitterberichtjes wel druk verspreid en overgenomen.

Zo werd ook het gerucht verspreid dat Khaddafi het land zou ontvlucht zijn en op weg was naar Venezuela. De autoriteiten in Caracas ontkenden evenwel alles, maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dit bericht dan weer wél. Twee Libische gevechtstoestellen, bestuurd door piloten die zich van het regime afkeren, zijn geland in Malta, waar ze politiek asiel hebben aangevraagd.

EU slaat weer mal figuur

Op een speciale crisistop in Brussel van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie werden de Libische autoriteiten “opgeroepen te stoppen met het gebruik van geweld tegen de betogers” en dringend hervormingen door te voeren, “maar eventuele sancties tegen het regime-Khaddafi zijn momenteel nog niet aan de orde”.

De EU maakt zich vooral bezorgd dat de toestand in Libië een enorme toestroom van vluchtelingen richting Italië en Griekenland op gang zal brengen. Die migratiestroom in toom houden, was precies een van de belangrijkste redenen voor de EU om de relaties met Khaddafi de laatste jaren sterk te verbeteren en zelfs toe te laten dat Libië lid werd van de VN-mensenrechtenraad in Genève, hoewel het land een bijzonder slechte reputatie heeft inzake respect voor de meest fundamentele mensenrechten, zeker tegenover asielzoekers uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Olieprijs stijgt

Als een direct gevolg van de bloedige gebeurtenissen in Libië is maandag de prijs van ruwe olie op in internationale markten fors gestegen. In Londen ging een vat ruwe olie voor het eerst sinds september 2008 weer boven de 105 dollar.

Vooral de beurs van Milaan kende een zware inzinking. Italië heeft de laatste jaren sterke economische banden uitgebouwd met het regime van Khaddafi en het land is erg afhankelijk geworden van de invoer van lichte Libische olie. Westerse oliemaatschappijen als het Britse BP, het Italiaanse ENI en het Noorse Statoil hebben hun personeel maandag uit Libië gerepatrieerd uit veiligheidsoverwegingen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!