Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Europese Unie, India, IT -

Indiase IT’ers glijmiddel voor vrijhandel EU-India

De Europese Unie lijkt bereid per jaar 50.000 hoogopgeleide Indiërs binnen te laten om een vrijhandelsakkoord met India rond te krijgen. Groot-Brittannië zou het leeuwendeel van de Indiase werknemers – vooral IT-experts – opnemen. De voorlopig nog geheime afspraak is omstreden omdat bedrijven er misbruik van kunnen maken door Europese werknemers te vervangen door goedkopere migranten.

maandag 21 februari 2011 23:26
Spread the love

De Indiase media besteden veel aandacht aan de deal, al wordt er nog gediscussieerd over de precieze afspraken. Volgens Britse kranten verwachten de onderhandelaars dat alles in juni in kannen en kruiken is. In Groot-Britannië werd in oktober al uitvoerig over de zaak gediscussieerd. Londen zou bereid zijn per jaar 20.000 hoogopgeleide Indiërs op te nemen. Duitsland zou maar iets meer dan 7000 visa per jaar toekennen, en Frankrijk 3000.

Groot-Brittannië heeft een sterke ICT-sector en telt al veel Indiase migranten. Anders dan in de andere grote Europese landen komen Indiërs er niet voor taalproblemen te staan. De Britse regering argumenteert bovendien dat de instroom van hooggekwalificeerde Indiase IT’ers extra buitenlandse investeringen zal aantrekken en de Britse werknemers in de sector in staat zal stellen nieuwe kennis op te doen.

Immigratiebeperking

Maar Britse critici wijzen erop dat de afspraak de immigratiebeperking ondergraaft die de Britse regering van David Cameron vorig jaar aankondigde. Groot-Brittannië zal per jaar niet meer dan 20.700 hoogopgeleide migranten uit landen buiten de EU toelaten, legde de regering toen vast. Maar het Indiase quotum blijkt daar nu geen deel van uit te maken.

De Indiase migranten die naar Groot-Brittannië komen, krijgen speciale visa die buitenlandse bedrijven toelaten werknemers die ze zelf in het buitenland hebben opgeleid, naar Groot-Brittannië te brengen. Ze zullen er vijf jaar mogen blijven en kunnen in hun eerste jaar een beroep doen op de openbare gezondheidszorg zonder bijdragen te betalen.

Tegenstanders vrezen vooral dat de IT-bedrijven de Indiërs zullen inzetten als goedkope vervangers van Britse werkkrachten. Ze wijzen erop dat 17 procent van de Britten met een diploma computerwetenschappen zonder werk zitten.

Britse banken en andere bedrijven zijn voor de deal. Ze hopen door de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en India meer toegang te krijgen tot de Indiase markt.

Ontwikkelingshulp

De Britse regering moet opletten dat ze de publieke opinie niet tegen zich krijgt. De voorbije week besteedden de Britse kranten bijvoorbeeld ook veel aandacht aan een beslissing van de regering om India tot 2015 per jaar nog zeker 280 miljoen pond (332 miljoen euro) aan ontwikkelingshulp te blijven toekennen. De Indiase economie is er veel beter aan toe dan de Britse, en India geeft zelf al ontwikkelingshulp aan Afrika terwijl het bijvoorbeeld ook kernwapens en een ruimtevaartprogramma heeft. Critici vinden dat de beslissing om door te gaan met de hulp aan India onverantwoord is nu Groot-Brittannië zelf het mes moet zetten in zijn overheidsuitgaven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!