Nieuws, Afrika, Samenleving, Politiek, België, Antwerpen, Stampmedia, Han soete, Sami Zemni, Berchem, Jerboa vzw, Salah Edin, Mourad bekkour, Najiba abdellaoui, Arabische revolutie -

‘Rock the Kasbah’ dissecteert Arabische revoluties

Onder meer professor Sami Zemni en dichteres Najiba Abdellaoui kwamen zaterdag 19 februari spreken over de Arabische revoluties op ‘Rock the Kasbah’. Volgens Zemni wordt de islamfactor overbelicht in de vaderlandse pers. Abdellaoui heeft het over een les in sociaal activisme.

maandag 21 februari 2011 16:15
Spread the love

“Het is de bedoeling om samen te zoeken, en uitleg te geven over de Arabische revoluties”, vertelt initiatiefnemer Mourad Bekkour. “De pers besteedt doorgaans weinig aandacht aan de Arabische wereld. Met ‘Rock the Kasbah’ willen we een breed publiek bereiken. Er zijn heel wat Belgen met Arabische roots, de revoluties maken deel uit van onze identiteit.”

Samen met dichteres Najiba Abdellaoui zette Mourad ‘Rock the Kasbah’ op, dat plaats vond in het CC Berchem. “Wij volgden de revoluties op de voet, we staarden de hele tijd naar Al Jazeera,” vertelt Najiba.  “Ik vond dat we iets moesten doen. Toen ik tegen Mourad opperde dat we lezingen konden geven, speelde hij daar meteen op in en begon mensen te contacteren.”

Professor Sami Zemni en Abdellaoui verzorgden de lezingen, en ook media-activist Han Soete (DeWereldMorgen.be), rapper Salah Edin en journaliste Eva Vergaelen vulden de avond.

Scheefgetrokken verhoudingen

Midden-Oostenkenner Sami Zemni wil de islamfactor van de revoluties nuanceren. Hij vindt dat die overbelicht wordt in de media.. Zo zegt hij dat het Iran van 1979, toen Khomeiny aan de macht kwam, niet hetzelfde is als het Egypte van nu.

“Waarover de media het te weinig heeft, dat is de politiek van ongelijkheid en onrechtvaardigheid die achter de revoluties zit. De corruptie, scheefgetrokken verhoudingen en dictatorschap liggen aan de grond van de protesten.”

Volgens Zemni zitten we in een interessante en vruchtbare fase van de Arabische politiek. “Deze revoluties zijn niet voorbij. De politieke kaarten liggen in elk land anders. In sommige landen zullen de fundamentalisten misschien een rol spelen. Maar we moeten vooral oppassen dat er geen tweede Moebarak of Ben Ali aan de macht komt.”

Creactivisme

Abdellaoui: “Het is een tweestrijd tussen oude, bejaarde leiders die al jarenlang hun regime doordrukken en jongeren die een toekomst willen. Dat zorgt voor een enorme wrijving, maar we hebben ondertussen al gezien dat een volk bergen kan verzetten.”

“Ik schrijf vaak over de Arabische wereld en over wat er beter kan. Zelf noem ik het ‘creactivisme’. Nu zie ik dat het langzaamaan in de realiteit wordt omgezet, er zijn vreedzame protesten. Wat me wel stoort is dat de Westerse wereld vaak denkt dat ze niets kan leren van de Arabische wereld.”

“We mogen niet denken dat we er al zijn, want dan zijn we net heel ver van huis. Ik denk dat dit voor ons een les in sociaal activisme kan zijn. Ook bij ons is er nog veel verandering nodig, denk maar aan het verschil tussen arm en rijk, de verrechtsing van de maatschappij en het egoïsme, ieder voor zich. We kunnen allemaal leren van elkaar.”

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!