Uittredend president Yoweri Museveni is kandidaat om zichzelf op te volgen bij de Oegandese presidentsverkiezingen van 18 februari 2011
Opinie, Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Politieke partijen, Oeganda, Presidentsverkiezingen, Verkiezingscommissie, Oppositiebewegingen, Yoweri Museveni, Hannington Segirinya, National Resistance Movement (NRM) - Hannington Segirinya

Zegezekere Yoweri Museveni bij presidentsverkiezingen Oeganda

Vrijdag 18 februari gaan de Oegandezen naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. Hannington Segirinya is er niet helemaal gerust in. "Wanneer ik verkozen word, zorg ik voor meer jobs voor jongeren" "Ik ben de enige kandidaat die de Oegandese economie kan redden" "Ik maak een einde aan de corruptie" "Ik bouw meer wegen, ziekenhuizen en scholen"

donderdag 17 februari 2011 12:35
Spread the love

Met dit soort slogans worden de Oegandezen momenteel om de oren geslagen. De affiches van de acht presidentskandidaten, die het op vrijdag 18 februari tegen elkaar zullen opnemen, beloven allemaal een betere toekomst. Vrijdag gaan de mensen beslissen wie de volgende vijf jaar president van Oeganda zal zijn.

De uittredende president, Yoweri K. Museveni, is al sinds 1986 aan de macht in Kampala en hij is weer torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen. De andere zeven kandidaten doen hun best, maar weten op voorhand dat ze weinig kans maken tegen Museveni.

Tijd voor stap opzij

Toch zijn er hoe langer hoe meer Oegandezen die vinden dat het tijd wordt dat Museveni na 25 jaar een stap opzij zet zodat andere mensen met nieuwe ideeën het roer kunnen overnemen. 

Meer dan vroeger kan je de woede en ongerustheid waarnemen onder de aanhangers van de oppositiepartijen die het niet meer nemen dat de regerende National Resistance Movement (NRM), de partij van Museveni, de verkiezingen van vrijdag naar haar hand zal proberen te zetten, net zoals bij vorige verkiezingen al zo vaak gebeurde.

Wat in Ivoorkust en Egypte gebeurde …

Mensen zijn opmerkelijk veel kritischer geworden. Wat er recent gebeurde in Ivoorkust en Egypte heeft de Oegandezen niet onberoerd gelaten. Meer en meer mensen denken dat radicale veranderingen ook in Oeganda mogelijk moeten zijn. De oppositiepartijen hebben al aangekondigd dat ze uiterst waakzaam zullen zijn opdat “hun stemmen niet worden gestolen”.

Zij dreigen ermee de resultaten van de verkiezingen op basis van hun steekproeven bekend te maken nog voor de verkiezingscommissie met officiële cijfers naar buiten komt.

De voorzitter van de verkiezingscommissie en de woordvoerder van de regering hebben dit voornemen van de oppositie al scherp veroordeeld. Als de oppositie eigen resultaten bekendmaakt, is de kans groot dat dit tot ongeregeldheden leidt tussen aanhangers van de diverse politieke partijen.

Geloofwaardigheid verloren

“De huidige president heeft veel van zijn geloofwaardigheid verloren”, zegt Moses, een vroegere trouwe aanhanger van Museveni. “De president heeft zoveel beloofd, maar als je ziet wat er écht is gerealiseerd, dan valt het resultaat zwaar tegen. De mensen zijn ontgoocheld in de politici die al zo lang aan de macht zijn.”

Iedereen in Oeganda is bezorgd over het verloop van de verkiezingen en wat er daarna zal gebeuren. We bidden dat er geen geweld uitbreekt. Mensen zijn al voedsel aan het hamsteren in hun huizen voor in het geval het toch uit de hand zou lopen. Anderen hebben al besloten binnen te blijven uit vrees voor geweld.

Meer en meer soldaten patrouilleren in de steden. Zij verzekeren ons dat ze niet zullen accepeteren dat de vrede in gevaar wordt gebracht of dat eigendommen worden aangevallen. Maar ondertussen houdt iedereen zijn adem in en bidt opdat de verkiezingen van vrijdag vrij en eerlijk zouden verlopen.

Hannington Segirinya

Hannington Segirinya is voorzitter van de nationale jeugdraad van het Oegandese Rode Kruis in Kampala. Hij schreef deze bijdrage in eigen naam.

(vertaling uit het Engels: Jan Van Criekinge)

take down
the paywall
steun ons nu!