Volgens Gazet van Antwerpen zou er geen vraag zijn naar halal-voedsel in studentenrestaurants
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Islam, Studenten, Opinie, Gazet van Antwerpen, Halal, Studentenrestaurants, Moslim -

Studentenrestaurants moeten niet wachten op halalvraag

Gazet van Antwerpen reageerde op “Studentenrestaurants: geen halal in de mensa” van StampMedia. GvA ging na of het ‘onderzoek’ wel klopte, of er wel vraag was naar halalmaaltijden. Het stuk was echter geen onderzoek, en dat er ‘grote vraag’ zou zijn naar halalgerechten, is ook nergens te lezen.

woensdag 16 februari 2011 16:55
Spread the love

De islam is de tweede godsdienst in België. StampMedia besloot dus na te gaan of er voldoende voorzieningen zijn voor moslimstudenten aan de universiteiten en hogescholen. De conclusie was dat dit niet het geval is. Zo bleken er maar weinig studentenrestaurants te zijn die halalvlees aanbieden.

Onderzoek?

Gazet van Antwerpen reageerde op dat artikel met een stuk over de kop “Voorlopig nog geen vraag naar halalgerechten”. De krant schreef dat uit onderzoek van StampMedia zou blijken dat de universiteiten weinig voorzien voor allochtone studenten.

Dat moet even worden rechtgezet. Het stuk van StampMedia pretendeerde nooit om een onderzoeksstuk te zijn. Het vermeldde geen enkele keer dat een studie werd uitgevoerd. De betrokken journaliste heeft eenvoudig bij enkele scholen en organisaties gehoord hoe het zat met de voorzieningen.

StampMedia stelde ook niet dat er een ‘grote vraag’ bestaat naar halalgerechten in studentenrestaurants. Alle allochtone studenten die ze sprak, stelden zich zeer bescheiden op, vaak uit schrik om “als dwarsliggers bestempeld te worden.”

Ze zeiden enkel dat ze “het aangenaam zouden vinden”. Ook Tarik Hammouti (26), de man die Gazet van Antwerpen zelf citeert, denkt dat het ‘leuk’ zou zijn als je halal kon eten in universitaire cafetaria’s.

Welkom?

De krant koos ervoor te gaan praten met de verantwoordelijken van enkele studentenrestaurants. Volgens hen is er geen vraag van studenten.

Misschien moeten we de vraag even omdraaien? Kunnen studentenrestaurants niet in aanmerking nemen dat studenten met een islamachtergrond het aangenaam zouden vinden als er halal voedsel werd aangeboden?

Waarom kunnen ze dan gewoon uit eigen beweging niet wat meer halal voedsel op het menu zetten? Kwestie van deze groeiende groep studenten zich wat meer welkom te laten voelen. We willen toch allemaal meer allochtone studenten zien doorstromen naar het hoger onderwijs, of niet?

© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen

take down
the paywall
steun ons nu!