Verslag, Nieuws, Cultuur, België -

Vergeet Het Andere Boek, Mind the Book

ANTWERPEN -- Op 4, 5 en 6 maart kan u in Antwerpen kennismaken met de eerste editie van Mind the book, het boekenfestival dat Het Andere Boek moet doen vergeten. Een overvol programma met vier internationale grootheden en tientallen auteurs moet daar bij helpen.

dinsdag 15 februari 2011 17:16
Spread the love

Opvolger Het Andere Boek

‘Mind the Book’ wordt de vervanger van het ter ziele gegane ‘Het Andere Boek’ en zal afwisselend in Gent en Antwerpen georganiseerd worden. Antwerpen mag de eerste editie voor haar rekening nemen.

‘Mind the Book’ raakte aanvankelijk moeizaam uit de startblokken door de gezondheidsproblemen van curator Jef Lambrecht en coördinator Els Steegmans. Maar de twee organisatoren De Singel en Vooruit zijn er klaar voor en hebben in korte tijd een serieus programma in elkaar gebokst.

Internationale sprekers

In de eerst editie staan vier internationale sprekers centraal, verspreid over de drie dagen: Ingrid Betancourt, de Colombiaanse politica die door de Farc ontvoerd werd; Robert Fisk, de vermaarde Midden-Oosten-journalist en oorlogscorrespondent; de Italiaanse schrijver Umberto Eco, waarvan iedereen wel een boek in zijn boekenkast heeft staan en op de valreep heeft ook de Afghaanse politica en voorvechtster van de vrouwenrechten Fawzia Koofi toegezegd.

Gespreken, debatten en lezingen rond 19 thema’s

Het oorspronkelijke plan om één thema per editie te kiezen is verlaten. Er worden nu gesprekken, debatten en lezingen georganiseerd rond 19 thema’s waaronder het oosten, wijsheid, oorlog, identiteit, poëzie, graphic novel,… Elk thema zal worden behandeld door drie sprekers of auteurs.

Op de beurs bieden boekhandels zowel fictie als non-fictie aan. Er zullen ook een aantal gespecialiseerde boekhandels van o.a. poëzie, kinderboeken, Engelstalige boeken zijn. Er is ook een bibliofiele beurs. De Boekendokter en de Leeshouwerij met fijne leeswaren zullen voor de animatie zorgen.

Meer dan literatuur alleen

De organisatoren van Mind the Book leggen de nadruk op het festivalaspect. Mind the Book zal niet enkel draaien om lezingen, debatten en literatuur maar er is ook heel wat randanimatie voorzien met tentoonstellingen en films in samenwerking met Muhka, De Singel en Cinema Zuid.

Ook het digitale boek en de mogelijkheden van het e-book zullen verkend worden met het digitale innovatielab en de “Espresso Book Machine” van Jason Epstein, die voor het eerst in België te zien zal zijn. De machine kan een boek drukken in een paar minuten.

Mind the Book wordt gefinancierd door het Fonds der Letteren en door de stad Antwerpen en de stad Gent. Het is een primeur, aldus de organisatie, dat Gent een evenement in Antwerpen financieel ondersteunt.

Meerwaardezoeker

Het verschil met ‘Het Andere Boek’ is dat Mind the Book het festival wil opentrekken, klinkt het. Naast non-fictie willen de organisatoren ook fictie een grote plaats geven. “We willen met Mind The Book ook een jonger publiek aantrekken. Zo heeft Studio Brussel al interesse getoond. We mikken met het festival op de brede meerwaardezoeker”, aldus Geert Briers van Boek.be.

Het programma kan vanaf vandaag bekeken worden: http://mindthebook.be

take down
the paywall
steun ons nu!