Omstreden Patriot Act wordt verlengd
Verslag, Nieuws, Wereld -

Omstreden Patriot Act wordt verlengd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft drie belangrijke maar omstreden bepalingen in de Patriot Act verlengd, waaronder het willekeurig afluisteren van telefoongesprekken tussen Amerikaanse burgers.

dinsdag 15 februari 2011 14:13
Spread the love

De omstreden Patriot Act werd in het leven geroepen als reactie op de aanslagen van 11 september. Hij moest de overheid meer mogelijkheden geven in de strijd tegen het terrorisme. Eind februari zou de wet aflopen, maar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de wet nu verlengt tot 8 december.

Verrassing

Wetten zoals de Patriot Act zorgen meestal voor een duidelijke scheidingslijn in het Congres tussen Republikeinse pro-stemmers en Democratische tegenstanders. Maar dat draaide nu heel anders uit.

Vorige week hadden de Republikeinen al geprobeerd om de wet versneld te laten goedkeuren zonder plenair debat, maar daar bleken ze zeven stemmen tekort voor te komen. Binnen de Republikeinen groeit immers de macht van de Tea Party-beweging, die meer overheidscontrole helemaal niet ziet zitten.

In totaal 26 Republikeinen gingen in tegen het gezag van de partijleiding in en stemden mee met 122 Democraten tegen een verlenging, waaronder acht kersverse volksvertegenwoordigers die pas sinds november verkozen zijn.

Ook binnen de Democraten heerste verdeeldheid, omdat de regering-Obama ijvert voor de verlenging van de wet. De nieuwe stemming op maandag gaf dan ook een ongewoon beeld in het Huis: 65 Democraten stemden voor de verlenging, terwijl 117 Democraten en 27 republikeinen tegen stemden.

Burgerrechten

De drie bepalingen zijn controversieel omdat ze de overheid in staat stellen verregaand onderzoek te doen naar haar eigen burgers. De library provision stelt dat de overheid een groot aantal documenten kan inkijken van terrorismeverdachten, waaronder bibliotheekarchieven. De roving wire tap-bepaling laat de overheid toe om verdachten af te luisteren als ze van telefoon of locatie veranderen.

De meest controversiële bepaling is echter de lone wolf provision, die toelaat om een verdachte te schaduwen of onderzoeken, zelfs als die geen gekende relaties heeft met terroristische groeperingen.

– – – – – – – –
Auteur: Joren Gettemans

take down
the paywall
steun ons nu!