Luc Van Berlo begon met de Bibacties aan de Bibliotheek Mariaburg in Ekeren (foto: Marc Wouters)
Nieuws, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Lokaal, Buurtbibliotheken, Luc Van Berlo, Ekeren, Bibliotheek Isabella, Bibliotheek Zurenborg, Bibliotheek Hedera, Bibliotheek Morckhoven, Bibliotheek Zwarte Arend, Bibliotheek Mariaburg -

De slag rond de Antwerpse bibliotheken

EKEREN - Als het aan het Antwerpse stadsbestuur ligt, zullen er per 1 juli zes buurtbibliotheken in de Scheldestad gesloten worden. Politicus Luc Van Berlo is het hier niet mee eens en voert actie. Deze sluiting is desastreus voor de sociale cohesie in de stad. Opvallend detail: de bibliotheken moeten sluiten voor de financiering van de afwerking van het interieur van het MAS.

dinsdag 15 februari 2011 11:55
Spread the love

Luc Van Berlo (onafhankelijke bij SP.A, ex-SLP, 42) woont al jaren in de rustige wijk Sint-Mariaburg in de Antwerpse deelgemeente Ekeren. Naast de bibliotheek. De voorbije jaren zag hij de openingstijden drastisch verminderen. Een taktiek, zo zegt hij, om de bezoekersaantallen te doen dalen en zo een sluiting per 1 juli 2011 te rechtvaardigen. 

In vijf andere bibliotheken in de gemeente Antwerpen gebeurde hetzelfde. De bibliotheken Isabella, Zurenborg, Hedera, Morckhoven en Zwarte Arend ondergingen hetzelfde lot.

Mede om de bibliotheken open te houden, werd Van Berlo vanaf 2006 politiek actief. In de districtsraad van Ekeren. Inmiddels is hij al jaren een luis in de pels van het Antwerpse stadsbestuur. Zo hield hij bouwprojecten tegen en kon het lokale erfgoed worden behouden.

“De bibliotheken moeten sluiten vanwege de financiering van de afwerking van het interieur van het MAS

Van Berlo: “In 2005 wilde het stadsbestuur van Antwerpen 13 bibliotheken sluiten. Dat hebben we toen met petitielijsten tegen kunnen gaan. Het stadsbestuur beloofde zelfs dat het nooit meer een kleine bibliotheek zou sluiten zonder overleg met de districtsraad. De Antwerpse districten zouden dus beslissingsbevoegdheid krijgen over de bibliotheken.”

Maar daarvan is nooit iets terecht gekomen, vertelt Van Berlo: “Ineens besliste het stadsbestuur om te besparen. De stad had dringend centen nodig om het interieur van het MAS of Museum aan de Stroom te financieren. Daarom moeten de bibliotheken sluiten!”

Ondertussen daalde de openingstijden drastisch tot slechts twee namiddagen in de week. De buurtbibliotheken raakten hun leners kwijt. Van Berlo: “Deze gaan niet naar de hoofdbibliotheek Permeke, maar naar Mortsel, Wijnegem en Schoten. Omdat je daar beter kan parkeren en omdat het abonnement daar gratis is.”

“Het sluiten van de bibliotheken is een slechte opleiding voor de Antwerpenaar”

“Het sluiten van de bibliotheken is een slechte opleiding van de Antwerpenaar. Kansarmen en anderstaligen komen vaak niet eens terug naar een andere bibliotheek als er een bibliotheek in hun buurt sluit.”

Van Berlo voert niet alleen actie tegen de sluiting, maar draagt ook oplossingen aan: “Een buurtbibliotheek zou bijvoorbeeld een jeugdontmoetingscentrum kunnen worden.”

“Een bibliotheek moet ook een interessant aanbod hebben: boeken, cd’s, dvd’s, luisterverhalen, cd-roms, internet, een ontmoetingsplek, gezelschapsspelen en onder andere cursussen voor senioren.”

“Bib Zurenborg moet zeker blijven. Deze ligt op de grens tussen het volkse en het chique en verbindt deze twee”

“Met de jeugddienst zouden we een dergelijk denkspoor kunnen bewandelen”, vervolgt Van Berlo. “Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Bibliotheek Zwarte Arend in Deurne bevindt zich bijvoorbeeld op het terrein van een school. Daarmee zou je het concept Brede School verder kunnen uitwerken.”

Maar voorlopig moet er ook vooral actie gevoerd worden. En daarvoor riep Van Berlo de Bibactie in het leven: “We gaan met petitielijsten rond. We voeren elke maand actie aan een andere bib. We mobiliseren mensen. En we vormen een drukkingsgroep. Acteur Pol Goossen is peter van de Bibactie.”

Volgens scholen in Borgerhout en in de wijk Zurenborg is de bibliotheek van Zurenborg van levensbelang. “De bib Zurenborg moet zeker blijven”, beaamt Van Berlo. “Deze ligt op de grens tussen een chique en volkse wijk. Deze bib bindt bevolkingsgroepen.”

“Antwerpen moet inzien dat sociale cohesie goed is en dat je dat niet moet afbouwen”

“Antwerpen moet eindelijk eens gaan inzien dat sociale cohesie goed is en dat je dat niet moet afbouwen. De UNESCO schreef onlangs: ‘Toegang tot cultuur bouw je op in een bibliotheek.'”

“Stop het verlenen van toegang tot cultuur niet. Anders verdwijnt ook een stuk sociale cohesie. Dan krijgen we slaapsteden of banlieues. Onze voorsteden moeten aantrekkelijk blijven.”

Via deze site houden wij u op de hoogte van de Bibactie. Wil je mee werken aan de acties? Klik dan op onderstaande links.

take down
the paywall
steun ons nu!