Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Antwerpen, Lokaal, Zurenborg, Vegetarisme, Oxfam Wereldwinkels, Burgerlijke ongehoorzaamheid, Bakfietsouders, Stand-upcomedy, Nigel Williams, Steinerschool -

Nigel Williams: “Zurenborg zit vol met linkse bobo’s!”

“Op Zurenborg, in Antwerpen, wonen linkse bobo’s”, zei Nigel Williams tijdens een acte de présence. “Zurenborgers kopen een bakfiets om erbij te horen. En ze zetten hun kinderen op de Steinerschool. Waarom? Omdat daar alleen maar blanke kinderen zitten!” Opvallend detail: Nigel wordt zelf geregeld gesignaleerd op de Dageraadplaats. Tijd dus voor een goed gesprek. Op Zurenborg, met bakfiets.

maandag 14 februari 2011 10:45
Spread the love

Foto: voor de gelegenheid maakte Nigel Williams voor DeWereldMorgen.be een rit op een bakfiets door Zurenborg (foto: Sam Van Ongeval).

Nigel Williams (56 jaar) komt uit het Britse Bristol. In de jaren zeventig kwam hij naar België. Lange tijd is hij fabrieksarbeider geweest. Het laatste decennium is hij bekend geworden als stand-upcomedian. In 2010 draaide hij maar liefst 162 shows in België en Nederland. Het sociaal engagement druipt van zijn shows af.

Kleinburgerlijkheid

Op 18 december nam hij, tijdens een acte de présence in Ontmoetingscentrum Atlas in Antwerpen, de wijk Zurenborg op de korrel. Van het Zurenborgs links electoraat liet hij geen spaan heel. Van de bakfietsen en de Steinerschool al evenmin.

Zurenborg vindt hij ook een heel burgerlijke buurt. Een dankbare bron van inspiratie voor grappen. Deze wijk staat volgens hem bol van de kleinburgerlijkheid en de gentrificatie. Hij ziet hier een nieuwe, bewuste elite. Anders dan op ’t Zuid.

Progressief

“Ik kom zelf uit een progressief arbeidersnest uit Bristol”, vertelt Nigel. “Ik kak op burgerlijkheid. Zurenborg is mooi, maar toch zo netjes. In de jaren tachtig en negentig was het hier alternatief. Nu is het alternatief burgerlijk. Ik wil hier terug punkkrakers zien!”

“Ik bestudeer de politiek. De kleinburgerlijke, linkse intelligentsia zegt al jaren lang niet waar het op staat. Dat heeft de opkomst van extreemrechts in de hand gewerkt. Betuttelen is ook een vorm van racisme. Het is een teken van zwakte en zet aan tot geweld.”

Moskeeën

Omgaan met verschillen is één van Nigels belangrijkste thema’s. Hoe kunnen we racisme bekampen? “Door elkaar te aanvaarden in onze verschillen”, antwoordt Nigel. “Ik vind het bijvoorbeeld heel spijtig dat veel moskeeën in garages in Borgerhout zitten. Wij hebben gewoon f*cking kathedralen! Waarom mogen onze moslims geen echte moskeeën bouwen?”

“Veel Vlamingen moeten inzien dat er een mentaliteitsverandering nodig is.” Nigel raakt op dreef. “Het moet stoppen! Stop eens te denken in termen als autochtoon en allochtoon! Mijn kinderen zijn geen allochtonen omdat zij een Engelse pa hebben. Nee, zij zijn gewoon Belgen. Ben ik wel een allochtoon?”

Een goede vraag, want Nigel spreekt namelijk Antwerps. Weliswaar met een kleine Engelse tongval.

Punkallochtonen

“In Vlaanderen worden nieuwkomers moeilijk aanvaard. Ik denk dat hier nog veel xenofobie is. Angst voor het onbekende. Wat we hier in Vlaanderen nodig hebben is een punkbeweging van allochtonen. Punkallochtonen! Er zijn al toffe initiatieven, kijk maar naar Moussem Nomadisch Kunstencentrum en ‘Nuff Said.”

In oktober 2011 gaat Nigels nieuwe show ‘Working Class Hero’ in première. Hij begint zijn show met de volgende woorden: “Ik ben de minst populaire komiek van Vlaanderen. Waarom? Omdat ik mij als allochtoon weiger te integreren. Ik maak geen grappen over negers.”

Steinerschool

Terug naar het Antwerpse Zurenborg. “Ik lach met bakfietsen, vegetariërs en de wereldwinkel. Op Zurenborg zie je veel bakfietsen. Zurenborgers hebben het financieel breed genoeg om naar de wereldwinkel te kunnen gaan.”

“Ik ben zelf vegetariër en ga ook naar de wereldwinkel. Ik lach dus feitelijk met mijn eigen. Ik wil mezelf niet beter voelen dan de ander die naar de Aldi gaat. Zo toom ik mijn eigen arrogantie in.”

En hoe zit het dan met de Steinerschool? “Ik heb in de Volkstraat op ’t Zuid gewoond. Daar zag ik iedere dag hoe politiek correcte ouders hun kinderen aan de schoolpoort afzetten. Ouders van de Steinerschool zijn oprechte antiracisten. Maar je ziet daar geen allochtone leerlingen.”

De Wever

Bart De Wever (N-VA)  maakte gelijkaardige opmerkingen in een artikel op 8 mei 2010 in De Standaard. Mensen die op de Dageraadplaats neerstrijken, zouden aanhangers van Patrick Janssens (SP.A) zijn, een bakfiets hebben, kinderen naar blanke scholen sturen en vooral over de multiculturele samenleving en verdraagzaamheid spreken.

Nigel heeft echter veel hevigere kritiek op De Wever dan op Zurenborg: “Tegenwoordig mag je niks verkeerd zeggen over De Wever. Ik doe dat wel. Deze nieuwe Messias is gevaarlijk. Wat gaat hij doen? Waarom moeten we gered worden van de Walen? Ik ken alleen maar toffe Walen.”

Haatmail

Deze Brits-Belgische stand-upcomedian maakt dan ook veel furore in bepaalde kringen. Maar soms krijgt hij ook haatmail: “Van de katholieken”, verduidelijkt hij.

“Ik toerde met de show ‘Geloof mij’ door het land. Ik wilde mensen aan het nadenken zetten over religies. In de Bijbel is bijvoorbeeld meer vetzakkerij dan in de Koran. Religies zijn interpretaties. Wees een keer bescheiden met je mening.”

“Dat hebben sommige katholieken mij heel kwalijk genomen. Ik kreeg van hen mails waarin stond: ‘Je gaat naar de hel!’ Onlangs kreeg ik ook een boze brief van 10 pagina’s van de Jezuïeten. Gelukkig kwamen er na afloop van mijn show ook wel eens gelovigen naar mij toe. Die zeiden dan: ‘Jouw show was bevrijdend.’”

Bakfiets

Uiteindelijk confronteren enkele buurtbewoners deze antifascist en gewezen PVDA-militant met een echte bakfiets. Of hij er een ritje door Zurenborg mee wil maken? Daar zegt hij geen nee tegen. Wat onwennig rijdt hij ermee over de Zurenborgse kasseien.

“Dat is nog f*cking ambetant fietsen ook. Levensgevaarlijk zo’n ding!” Nigel rijdt een rondje over de Dageraadplaats en hij belandt even tussen de tramsporen in de Kleine Beerstraat. Na deze vuurdoop kijkt hij op zijn horloge: “Wat? Is het half drie? Ik moet naar de Irish Pub voor de voetbalmatch!”

‘Working Class Hero’ van Nigel Williams gaat in oktober 2011 in première.

take down
the paywall
steun ons nu!